Nya jätteskandalen skakar skidvärlden – hela 65(!) dopingfall har mörkats av norske pampen

Internationella skidskytteförbundet, IBU, skakas av en jätteskandal just nu.
Där norske presidenten Anders Besseberg anklagas för att ha mörkat 65(!) dopingfall, enligt norska VG.
– Det här är fullständigt okänt för mig, säger den anklagade Besseberg till SportExpressen.

Det beskrivs som den störste skandalen inom skidskytte på många, många år. När en polisrazzia slog till mot Internationella skidskytteförbundets, IBU, lokaler i österrikiska Salzburg på grund av dopingmisstankar.

17 av 22 VC-åkare dopade

I dag tar allt en helt ny vändning när IBU:s president Anders Besseberg anklagas för att ha mörkat hela 65(!) dopingfall sedan 2011, det rapporterar norska tidningen VG. Alla dopingfall handlar om ryska åkare.

Enligt uppgifterna ska så många som 17 av de 22 ryska världscupåkarna senaste säsongen ha testats positivt för doping. Franska tidningen Le Monde rapporterar dessutom att norske pampen fått enorma summor pengar för att ”stötta ryska skidskytteintressen”.

”Helt oförstående”

Anklagelser som Besseberg slår ifrån sig helt och hållet.
– Jag ställer mig helt oförstående. Det talas om över 60 dopingprover som ska ha gömts undan. Det är fullständigt okänt för mig, säger Besseberg i en intervju med SportExpressen.
– Hos oss är det bara fyra personer som har tillgång till laboratorierna där proverna finns. Jag själv har inte det. Det är vicepresidenten för medicin och tre andra. Som jag förstått är det inte möjligt att man kan ta sig in och ta bort eller ändra prov som lagts in där.

”Kommer inte agera president”

Norrmannen kliver nu ifrån sin roll som president under utredningen mot IBU.
– Jag har sagt att jag inte kommer att ställa upp till omval. Jag har suttit mer än nog. Och jag har sagt till styrelsen att så länge utredningen pågår kommer jag inte att agera som president för IBU, säger han till kvällstidningen.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Sebastian Samuelssons vrede efter polisrazzian: ”Helt fruktansvärt”

Nu avslöjas sanningen om dopingskandalen som tystades ned: ”Det var obehagligt”

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);