Nu avslöjas sanningen om dopingskandalen som tystades ned: ”Det var obehagligt”

Norsken Vegard Ulvang är en av skidvärldens mäktigaste män.
Nu avslöjar han den obehagliga sanningen – om nedtystade dopingskandalen.
– De fuskade, det var en obehaglig upplevelse, säger han till NRK.

Sedan 2006 har norrmannen Vegard Ulvang varit ordförande för längdkommittén i Internationella skidförbundet, Fis. Han är med andra ord en av skidvärldens mäktigaste män.

Lägg därtill en mycket framgångsrik karriär som längdskidåkare med främst 3 OS-guld och 2 VM-guld. Då förstår ni att hans ord väger tungt inom skidvärlden.

”Väldigt kända historier”

Därför väcker norskens nya uttalande så starka reaktioner. Där Ulvang avslöjar att många dopingskandaler tystades ned under 90-talet då han var aktiv.
– Det hände saker med dopingkontrollen på den tiden där det fanns åkare som blev tagna för att ha fuskat, men där det inte blev offentligt. Det var en obehaglig upplevelse, säger norrmannen till NRK.
– Det finns väldigt kända historier som är kända också i presskretsar.

”Jag är ärlig”

Men nuförtiden har Ulvang stor tilltro till antidopingarbetet som utförs av främst Wada, till skillnad från 90-talet.
– Nu har vi en effektiv kontrollapparat. Jag tror inte att det förekommer mycket fusk i dag. Det är möjligt att man kan beskylla mig för att vara naiv, men jag är ärlig, säger han till NRK och stöder även beslutet att låta OAR få tävla i OS 2018.
– Vi måste straffa dem som fuskar, men vi måste ha fällande bevis. I såna processer tycker jag faktiskt, som i alla andra rättssammanhang, att det är bättre att låta en fuskare gå fri än att döma en skyldig.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Jätteilskan efter OS: ”Alla borde känna sig lurade – de borde skämmas”

Beviset: Norges bästa vinter-OS någonsin – men ändå sämre än Liechtenstein(!)