Jätteilskan efter OS – går till hård attack: ”Alla borde känna sig lurade – de borde skämmas”

OS 2018 är slut och Sverige gjorde sitt bästa vinter-OS någonsin.
Men nu bubblar ilskan fram över att vissa kan bli av med sina OS-medaljer.
– Alla borde känna sig lurade, säger skidtränaren Jack Sasseville till CBC.

OAR blev så klart en jättesnackis under OS 2018. När IOK tog beslutet att tillåta en del av ryska idrottare att få tävla i Pyeongchang, trots att Ryssland som nation portades från mästerskapet.

”Kan inte ljuga om det”

Allra mest ilska blev det efter skidherrarnas avslutande femmil. Finske Ivo Niiskanen var dominant och vann OS-guldet, men där bakom blev det två raka ryska OAR-atleter i Alexander Boltjunov och Andrej Larkov som tog silver och brons.

Det ledde till en hel del frustration hos Alex Harvey som gick miste om medaljen.
– Ett av skälen till att det var så tufft att komma fyra, var att ha två ryssar före mig. Jag kan inte ljuga om det, sa Harvey efter loppet.

”Var finns äran i det?”

Efter kanadensaren Harveys utspel har flera andra landsmän klivit fram med sin kritik mot att OAR ens fick vara med.
– Alla åkare som deltar i det här eller något annat längdlopp under OS borde känna sig lurade av de styrande som lät de ryska idrottarna delta. IOK, Internationella skidförbundet och idrottsdomstolen Cas borde skämmas, säger skidtränaren Jack Sasseville till kanadensiska tv-kanalen CBC.
”Harvey kanske får den där OS-medaljen en dag om några år. Retroaktivt så klart, om och när IOK och dopingpolisen från Wada och Cas gör sitt jobb. Men var finns äran i det?”, skriver CBC-krönikören Karin Larsen.

Enda gången Sverige delade podium med OAR-skidåkare var när Stina Nilsson tog OS-guld i sprinten och ryskan Julia Belorukova vann brons.

Dela artikeln om du håller med i kritiken!

LÄS MER: SVT-expertens hårda kritik – efter svenska OS-fiaskot: ”Dags för självrannsakan”

Här landar OS-guldhjältarna hemma i Sverige igen – med en intressant detalj