SVT-expertens hårda kritik – efter svenska OS-fiaskot: "Dags för självrannsakan"

SVT-expertens hårda kritik – efter svenska OS-fiaskot: ”Dags för självrannsakan”

Totalt fiasko för svenska längdherrarna i OS.
Nu kräver SVT-experten Jacob Hård självrannsakan.
”För andra mästerskapet i rad har formtoppningen inte fungerat”, skriver han i en krönika på SVT.

Svenska längddamerna infriade de höga förväntningarna i OS 2018 genom att bärga hela fem medaljer där Charlotte Kalla och Stina Nilssons OS-guldmedaljer sticker ut allra mest.

Första gången sedan 1994

Även i båda stafetterna blev det dubbla OS-silver för längddamerna. Men för herrarna var det ett märkt OS, där det blev misslyckande på misslyckande.

Och för första gången sedan 1994 vinner ingen svensk herråkare medalj i längdskidor. Det får SVT-experten Jacob Hård att verkligen reagera.
”Ingen av de etablerade åkarna har varit i kanonform till OS. Här finns det anledning till självrannsakan bland åkare, tränare och förbundskapten. För andra mästerskapet i rad har formtoppningen inte fungerat”, skriver han i en krönika på SVT.

”Det ger en fingervisning”

Det ser heller inte ljusare ut för framtiden. Hård är verkligen orolig för den snabbt kommande generationsväxlingen.
”På de nio junior-VM som hållits sedan 2010 har de svenska juniordamerna vunnit 22 medaljer. Herrarna under samma tid: tre. Tio tjejer har vunnit individuella JVM-medaljer under samma tid men bara två killar” – Oskar Svensson och Jerns Burman – båda OS-åkare här i Pyeongchang. JVM-resultat säger inte allt – men de ger ändå en fingervisning om återväxten. Och återigen: det är inte i Rikard Grips A-landslag det börjar. Det finns ett viktigt jobb att göra i klubbar och skolor runtom i skid-Sverige”, skriver SVT-experten.

Även vallateamet får kritik

Men det är inte bara herråkarna som ska lastas för fiaskot – utan även vallateamets stora problem under OS.
”Den här säsongen har visat att det svenska vallateamet inte är världsledande, så som de var för någon säsong sedan. Svenskarna har haft bra skidor i de flesta lopp – men det är andra länders åkare som har stuckit ut från mängden”, sammanfattar Hård.

Dela artikeln om du håller med Jacob Hård!

LÄS MER: Norska Johaug-ilskan – direkt efter OS-guldet: ”Det är en skam”

Här landar svenska OS-guldhjältarna i Sverige igen: ”Nu är det bara lycka”