Norska landslagets ilska mot polisen efter dödsfallen: ”Så extremt dåligt”

Det norska längdlandslaget är i sorg efter beskedet om Ida Eides död.
Men stjärnorna konstaterar att det även finns en stor ilska mot den norska polisen.
– Det var ju så extremt dålig tajmning, säger Emil Iversen till SportExpressen.

Norsk längdskidåkning har drabbats av två tragiska dödsfall inom kort tid. I slutet av juli hittades den förre OS-åkaren Vibeke Skofterud död efter en vattenskoterolycka och i måndags kom nästa nyhet som skakade om landet.

Ida Eide, syster till landslagsåkaren Marie Eide och god vän med Therese Johaug, avled efter att fått hjärtstopp under ett motionslopp i Oslo.
– Hon hittades av förbipasserande. De försökte med livräddning på plats innan ambulanshelikoptern kom. Då var hon medvetslös, sa Anne Kathrine Hofseth Gundersen på norska polisen då till VG.

Vibeke Skoterud. Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Fick beskedet under läger

Det norska landslaget fick beskedet under försäsongslägret i italienska Livigno och försatte laget i stor sorg.

Therese Johaug beslutade trots det att vara kvar på lägret.
– Det här är helt overkligt. Det gör så ont, säger hon.
– Det är naturligtvis helt overkligt och ofattbart, hela situationen. Vi tänker mycket på familjen och sambo och de som stod henne närmast och vi försöker göra det vi kan som lagkamrater och vänner, sa Invgild Flugstad Östberg.

Norsk ilska mot polisen

Mitt i sorgearbetet pyr det även en ilska hos de norska åkarna. Bara en timme efter att beskedet om Eides död blev offentligt under måndagen gick den norska polisen ut med en annan nyhet. Då rörde det sig om en del i den obduktionsrapport kring Vibeke Skofterud.

Det visade sig att hon hade en otillåten mängd alkohol i blodet när hon förolyckades.
– Hon hade ett värde som var högre än vad som är tillåtet vid båtkörning, det vill säga högre än 0,8 promille. Polisen kommer inte att offentliggöra den exakta promillen, sa polischefen Unni Guldberg i ett pressmeddelande.

Landslagsåkaren Emil Iversen är frustrerad och förvånad över polisens kommunikation och konstaterar att de borde ha inväntat en bättre tidpunkt.
– Jag tänkte bara: Vad är det som händer? Det var ju så extremt dålig tajmning, säger Emil Iversen till SportExpressen och fortsätter:
– Det kändes ju väldigt underligt. Utan att jag vet alla regler för sånt här så borde de väl kunnat vänta någon dag.

Dela för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Anna Haags känslosamma ord – efter plötsliga dödsbeskedet i Norge

Därför vägrar polisen avslöja den avgörande detaljen i norska skidstjärnans dödsolycka

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);