Norska experterna häpnar över Stina Nilsson – utspelen efter VM-nobben: ”Det förvånar mig mest”

Stina Nilsson nobbas i VM.
Då höjer norska experter på ögonbrynen över hennes utveckling.
– Jag vet inte vad som hänt, säger NRK-experten Andreas Stabrun Smith.

Stina Nilsson chockade alla när hon valde att lämna längdskidorna för en satsning på skidskytte. Och länge såg det ut som att hon gjort helt rätt val och att utvecklingen såg ut att gå spikrakt uppåt. Förra vintern var succéartad, med en ordinarie plats i världscuptävlingar, och dessutom pallplatser.

Experternas dom

Många trodde att det här skulle bli säsongen då Nilsson tog ytterligare kliv i sin utveckling, och verkligen cementerade sin plats i den svenska landslagsplatsen. Men i stället har hösten kantats av ojämnt skytte, långsamma åktider – och placeringar långt ifrån toppstrider.

221113 Stina Nilsson under skidskyttepremiären i sprint för damer den 13 november 2022 i Idre. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0034

Stina Nilsson har under de senaste veckorna varit petad från världscupen, och det var därför inte särskilt överraskande att hon ställdes helt utanför den svenska VM-truppen. Men Nilsson är ett stort namn, och reaktionerna har varit starka. Inte minst i Norge. Där har experterna under hösten och vintern varit kritiska mot Nilsson, särskilt då en annan stjärna, Anamarija Lampic, tagit steget över från längdskidorna – och gjort fina resultat.

LÄS MER: Sverige slår tillbaka efter norska stjärnans hån – skickar syrlig passning till rivalen: ”Jag säger bara som det är…”

”Det förvånar mig mest”

Den norska experten Andreas Stabrun Smith, på NRK, menar att Sverige gör rätt som petar Nilsson – samtidigt som han är förvånad över hennes utveckling.

– Det var rätt beslut när man har sett hennes resultat. Jag är förvånad över att hon inte har åkt bättre. Jag vet inte vad som har hänt där. Det hade varit svårt att försvara att ta ut Stina så som hon har presterat, säger han till Expressen.

Stina Nilsson, skidskytte
221203 Stina Nilsson of Sweden competes in women’s biathlon 7,5 km sprint during the IBU World Cup on December 3, 2022 in Biathlon Stadium Kontiolahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0042

Ola Lunde är en annan norsk expert som har svårt att förstå vad som hänt med Nilsson, och även han tycker att Sverige gör rätt.

– Jag tycker att Sverige har gjort en korrekt uttagning. Stina har inte presterat varken i åkningen eller i skyttet. Och av det är jag är mest förvånad över att hon inte har presterat i spåret, säger han.

LÄS MER: Charlotte Kalla tvingas nu förklara sig efter märkliga bilderna – som fått alla att drömma om en comeback