När Gunde Svan hängde ut vännen Thomas Wassberg som fuskare på bästa sändningstid: ”Sluta ljug nu!”

De är två av våra mest folkkära idrottare i Sverige.
Gunde Svan och Thomas Wassberg dominerade verkligen i skidspåren.
Men de hamnade också i luven på varandra på det mest härliga sättet.

Det finns två giganter som varit med och format Sverige till den stolta skidnationen man är i dag. De ikonerna heter Gunde Svan och Thomas Wassberg och vi har så mycket att tacka den duon.

Idolen Wassberg

Båda vad lagkamrater och konkurrenter i skidspåren och skördade stora framgångar under 80-talet. Det skiljde sex år mellan dem och den yngre Svan har vid flera tillfällen uttryckt vilken stor idol och inspiration Wassberg varit för honom genom hela karriären.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, Thomas Wassberg, skidor
OBERSTDORF 1987-02-11 Svenska längdskidåkarna Thomas Wassberg och Gunde Svan i samband med en pressträff vid VM i längdskidåkning i Oberstdorf, Västtyskland, 11:e februari 1987. Wassberg tog medalj på samtliga sträckor, guld i på 30 km klassiskt och i herrstafetten samt silver på 15 km klassiskt och 50 km fri stil. Foto: Jan Collsiöö / TT / Kod: 1001

Svan skulle även komma att vara kvar i skidvärlden efter Wassbergs avsked och adepten passerade även mentorn när det kommer till medaljskörden. För Wassberg blev det 4 OS-guld och 3 VM-guld medan Gunde höll sig kvar in på 90-talet och vann 4 OS-guld och 7 VM-guld.

LÄS MER: Gunde Svan avslöjar hur extremt mycket han åt under skidkarriären – mer än en hel familj(!) tillsammans

Svan klär ut sig

Den mest legendariska duellen mellan ikonduon var så klart uppgörelsen på femmilen i Sarajevo under OS 1984. Där Svan vann en heldramatisk duell mot Wassberg om OS-guldet som avgjordes med bara fem sekunders marginal.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, Thomas Wassberg, skidor
Gunde Svan som Thomas Wassberg i en klassisk reklamfilm. FOTO: Youtube.

En annan oförglömlig uppgörelse mellan Svan och Wassberg kom i tv-rutan 1988. När Gunde hängde ut sin lagkamrat som fuskare i en klassisk reklamfilm för havregrynsgröt från Axa, se videon här nedanför.
– Ni kanske undrar varför det går så enormt bra för vissa och mindre bra för andra. Kanske till och med funderat varför vissa är vassare än andra. Vet ni vad det beror på? Havregrynen, säger en fräck Gunde Svan i tv-reklamen, se den här nedanför.
– Fullt klart har vissa fuskat med gröten…

LÄS MER: När en snart 60-årig Gunde Svan visade hur svenskt pannben ser ut – med att göra slarvsylta av Northug

Det bästa av allt är så klart att Gunde Svan är utklädd till Thomas Wassberg när han sitter och drar i sig sin havregrynsgröt. Sedan kommer det klockrena svaret från bakgrunden.
– Gunde, sitter du där och ljuger igen!?

Kommer du ihåg den här reklamfilmen? Dela och visa dina vänner!

Se videon: