När en snart 60-årig Gunde Svan visade hur svenskt pannben ser ut – med att göra slarvsylta av Northug

Gunde Svan närmare sig 60 år.
Då fick han en utmaning av Petter Northug.
Det skulle norrmannen få ångra…

Gunde Svan var verkligen en pionjär inom längdskidåkningen. Många stjärnor – särskilt i Sverige – hade åkt snabbt. Men ingen hade gjort det på sättet som Gunde gjorde. Han lämnade ingenting åt slumpen, och hans noggrannhet tog honom hela vägen till den absoluta världstoppen.

Otrolig vinnarskalle

Gunde var besatt av att träna och att bli bättre, och när han avslutade karriären kunde han se tillbaka på makalösa succéer som fyra OS-guld och smått otroliga sju VM-guld. Men Svan var inte bara ett fysiskt monster – han var ett psykiskt monster.

Foto: Youtube

Ingen skidåkare har troligtvis haft samma vinnarskalle som Gunde Svan, och det var snudd på omöjligt att bryta ner honom. Och det där har levt vidare även efter skidkarriären. Svan har blivit en omtyckt tv-profil, och även där har hans enorma vinnarskalle vid många, många tillfällen lyst rakt igenom rutan.

Krossade Northug

Och det var minst sagt någonting som Petter Northug fick erfara för något år sedan. Northug hade då nyligen avslutat karriären, och på pappret borde han ha varit i betydligt bättre form än Svan, som då närmade sig 60 år. Northug utmanade Svan i att hålla en träanordning över huvudet, och ramlade en pinne ner, då förlorade man.

Foto: Youtube

Tidigt började Northug grina illa, samtidigt som Svan inte rörde en minut. Och det dröjde inte länge innan Svan vann tävlingen – och passade på att skicka en kaxig passning.

– Jag har lärt mig av en annan som är ganska kaxig och hård i mun här, säger Svan, och pekar på Northug.

LÄS MER: Här chockas Ebba Årsjö fullständigt – av hälsningen från Ingemar Stenmark: ”Jag har inte en chans mot dig”