Gunde Svan avslöjar hur extremt mycket han åt under skidkarriären – mer än en hel familj(!) tillsammans

Han är en stor ikon inom sport-Sverige.
Gunde Svan var dessutom en perfektionist ända ut i fingerspetsarna.
Det avslöjas framförallt av den otroliga mängden mat som han åt under elitkarriären.

När man pratar om svenska skidlegendaren så finns det en hel del att välja av. Men ett namn som sticker ut extra mycket är den oförglömliga och högst egensinniga Gunde Svan.

Gundes storhet

Gunde gick alltid sin egen väg både vad gäller träning och även kost. Han var en perfektionist ända ut i fingerspetsarna och blev känd för sina rekordsnabba duschar och extremt låga vilopuls.

Gunde Svan, skidor
190224 Gunde Svan distributor of prize competes in women’s team sprint final during the FIS Nordic World Ski Championships on February 24, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170295

Men sedan var han också en jäkel på att åka skidor. På längdskidor går han till historien som en av de absolut främsta och har en pokalsamling som får många att storkna.

Älskade gröt

Svan deltog i åtta OS-lopp och tog medalj i sex av dem, varav fyra guldmedaljer. Dessutom vann han sju VM-guld och den totala världscupen fem gånger samt bärgade 16 SM-guld på hemmaplan.

Gunde Svan, skidor
890220 Skidor, VM, Lahtis, 15 km, fristil: Medaljörerna firar med tårta, fr. v Gunde Svan, Lars Håland och Torgny Mogren. © Bildbyrån – 12471

Men vid sidan av snabbduschar och vilopulsar så finns det en annan detalj som verkligen personifierar Gunde och det är kosten. Det är redan världskänt att skidikonen ä l s k a d e att äta havregrynsgröt och han startade gärna varje dag med en stor skål gröt.

Så mycket mat

Men sanningen är att det krävdes så mycket mer mat för Gunde Svan för att orka med den stora elitsatsningen. Han har själv avslöjat efter karriären att han åt så mycket som över 8 000 kalorier per dag när han var på toppen av sin idrottskarriär.

Den otroliga siffran motsvarar näringsintaget för fyra fullvuxna män på en dag. Han hade dessutom stenhårda krav på att det skulle vara bra och energirik mat, ofta kunde Gunde ta med sig egen färdiglagad mat till tävlingar för att kunna ha full kontroll på vad han fick i sig.

Gunde Svan är verkligen en av våra allra största skidåkare någonsin. Dela artikeln för att hylla legendaren!

LÄS MER: När en snart 60-årig Gunde Svan visade hur svenskt pannben ser ut – med att göra slarvsylta av Northug