Hanna Öbergs drömstart i skidskytte-VM – men svenskt fiasko i stafetten

Sverige fick en tung start på skidskytte-VM i dag.
Men inte alls Hanna Öberg som imponerade rejält i premiärloppet.
– Det är makalöst bra! Jag tror Hanna är bäst av alla i dag, säger tränaren Johan Hagström i SVT.

I dag började äntligen skidskytte-VM i italienska Antholz. Men i premiärloppet som var mixstafett fick Sverige en tung start på mästerskapet.

Öbergs drömstart

Redan på förstaträckan fick Linn Persson problem med totalt fem bom på både stående och liggande skyttet. När hon skulle växla över till Hanna Öberg låg Sverige på en 16:e plats i fältet.

Hanna Öberg, skidskytte-VM
200212 Hanna Öberg of the Swedish national biathlon team poses for a portrait ahead of the IBU Biathlon World Championships on February 12, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88103

Men sedan började en riktig uppvisning av Öberg som fick en drömstart på skidskytte-VM. Svenska stjärnåkaren sköt fullt på både det liggande och stående skjutet och tog i kapp hela åtta placeringar på sin sträcka.

”Makalöst bra”

Dessutom klarade hon av det stående skyttet med fem fullträffar på bara 18 sekunder.
– Det är makalöst bra! Jag tror Hanna är bäst av alla tjejer som startar i dag, säger landslagstränaren Johan Hagström i SVT.

Hanna Öberg, skidskytte-VM
200213 Hanna Öberg of Sweden competes in mixed relay during the IBU Biathlon World Championships on February 13, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88107

Hanna Öberg var också väldigt nöjd med sin insats i stafetten.
– Det känns bra, känns som att jag startar mästerskapet på ett bra sätt och framförallt på skjutvallen. Det känns skönt att ta med sig det till kommande tävlingar, säger hon till SVT.
– Jag var lite trött i slutet, men det gick okej i början. Jag hade det lite jobbigt sista biten. Men annars gick det helt okej, säger hon om själva åkningen.

Fiasko för Sverige

Men trots att Öberg lämnade över på en 8:e plats så skulle mixstafetten bli en tung start på skidskytte-VM för Sverige. För när herrarna Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson tog över föll Sverige längre och längre ned.

Det blev straffrunda på både Nelin och Samuelsson som inte fick det stående skyttet att stämma. Sverige gick i mål på en svag 11:e plats till slut.
– Det här var inte alls bra. Inte alls vad vi hoppats på, säger tränaren Hagström i SVT.
– Men Hanna är bäst i världen i dag. Hon ska vara nöjd!

Norge vann VM-guldet i mixstafetten, före Italien och Tjeckien på pallen.

LÄS MER: Jätteskandalen inför skidskytte-VM: Friad för doping – men stängs nu av i hela fyra(!) år för fylleslaget