Sebastian Samuelssons stenhårda kritik – mot de dopingdömda svenskarna: ”Bra att de åkt fast”

Svensk idrott skakas av två dopingfall under en vecka.
Nu kliver skidskytten Sebastian Samuelsson fram med stenhård kritik.
– Det är bra att Jenny Fransson och Robel Fsiha har åkt fast, säger han till SportExpressen.

I början av förra veckan kom först beskedet att brottaren Jenny Fransson testats positivt för anabola steroiden metyltestosteron. Även b-provet var positivt och svenskan plockades omedelbart bort från OS-truppen.

Svensk dopingskandal

Några dagar senare kom sedan nästa dopingskandal inom svensk idrott. Även långdistanslöparen Robel Fsiha har testats positivt för doping. EM-guldmedaljören är nu avstängd i väntan på att b-provet ska analyseras.

Jenny Fransson, doping
190903 Jenny Fransson, 68kg, Gällivare SK under en träning med svenska damlandslaget i brottning den 3 september 2019 i Helsingborg. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35659

Två dopingfall som skakar svensk idrott just nu. Och som får skidskytten Sebastian Samuelsson att bli rosenrasande.
– Jag blev förvånad och förbannad när jag fick höra talas både om fallet med Jenny Fransson och sedan Robel Fsiha. Någonstans har man en bild av att vi ligger i framkant när det gäller antidopingarbete, säger han till SportExpressen.

Samuelssons ilska

22-årige Samuelsson är just nu på plats i italienska Antholz för skidskytte-VM som börjar i morgon. Men han har länge varit engagerad för ren idrott och reagerar starkt efter dubbla dopingskandaler i Sverige.
– Det är oerhört tråkigt och en tung smäll mot svensk idrott. Samtidigt som det är bra att Fransson och Fsiha har åkt fast. Men det är klart att det känns extra jävligt när det är svenskar, man vill ju inte att det ska vara svenskar som är dopade. Samtidigt ska vi inte tro att det inte förekommer bland svenska idrottare också. Vi måste självrannsaka oss och inte bara tro att svenskar skulle vara så mycket bättre än andra, säger han till kvällstidningen.

Sebastian Samuelsson, doping
200212 Sebastian Samuelsson of the Swedish national biathlon team poses for a portrait ahead of the IBU Biathlon World Championships on February 12, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88103

VM-aktuelle Samuelsson köper heller inte Franssons förklaring om att hon blivit utsatt för ett sabotage.
– Så säger alla som åker fast. Men någonstans har de haft de här preparaten i kroppen. Och hur de kom dit spelar egentligen inte så stor roll, det är deras ansvar att de inte ska finnas där, säger han.

Redan i morgon kliver Sebastian Samuelsson in i hetluften under skidskytte-VM när det är mixedstafett på schemat. Svenska laget ställer upp med Linn Persson, Hanna Öberg, Jesper Nelin och just Samuelsson i stafettlaget.

LÄS MER: Svenske EM-guldhjälten bryter tystnaden – efter dopingskandalen: ”Jag har bara ätit…”