Svenske EM-guldhjälten bryter tystnaden – efter dopingskandalen: ”Jag har bara ätit…”

EM-guldmedaljören Robel Fsiha har åkt fast för doping.
Nu bryter 23-åringen tystnaden för första gången efter dopingskandalen.
– De säger att det är doping, men jag har bara ätit en tablett, säger svensken till SportExpressen.

Det var i fredags som nyheten slog ned som en bomb i friidrotts-Sverige. Långdistanslöparen Robel Fsiha, som vann EM-guld i december, har testats positivt för doping.

Fast för doping

Beskedet väckte starka reaktioner runt om i landet, inte minst efter att brottaren Jenny Fransson åkt fast för doping tidigare under veckan. Men sedan i fredags har Fsiha själv varit tyst.

Robel Fsiha, doping
190928 Robel Fsiha Spårvägens FK vinnare i Män 30 km med kranskulla Helena Karlsson orienterare i IFK Lidingö under Lidingöloppet den 28 september 2019 i Stockholm. Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN / Cop 102

23-åringen befinner sig i Etiopien för tillfället men har nu valt att bryta tystnaden för första gången.
– Jag vet ingenting. De säger att det är doping, men jag har bara ätit en medicintablett mot förkylning, annars äter jag ingenting. Jag är ledsen, men jag vet ingenting, säger han till SportExpressen.

Förnekar doping

Robel Fsiha förnekar också att han ska ha dopat sig avsiktligt. Det är ännu okänt vilken otillåten substans det handlar om men dopingtestet ska ha gjorts två veckor innan han vann EM-guld i slutet av 2019.
– Ja, de gjorde det före (EM). De gör det nästan varje vecka, varje lördag, söndag. Varje vecka. Jag äter ingenting så…, säger han till kvällstidningen.

Robel Fsiha, doping
Robel Fsiha of Sweden celebrates after crossing the finish line to win the Men’s race during the European Cross Country Championships at the Bela Vista park in Lisbon, Sunday, Dec. 8, 2019. (AP Photo/Pedro Rocha)

Fsihas dopingfall utreds just nu och 23-åringen har fram till 14 februari på sig att begära en analys av b-provet. Men tills vidare är han avstängd av Svensk Antidoping.
– Jag ska komma till Sverige nästa vecka, jag har hittat en flygbiljett. Det är bra. Vi ska prata med alla när jag kommer hem, säger långdistanslöparen i intervjun.

LÄS MER: Stefan Holms jätteilska – efter nya svenska dopingskandalen: ”Jag blir förbannad”