Jätteskandalen inför skidskytte-VM: Friad för doping – men stängs nu av i hela fyra(!) år för fylleslaget

Om bara några dagar börjar skidskytte-VM i Antholz.
Men inför har en jätteskandal i skidskyttevärlden seglat upp.
Där kazaken Anton Pantov stängs av i hela fyra(!) år för att ha druckit alkohol under ett landslagsläger.

På torsdag börjar skidskytte-VM i italienska Antholz. Men inför mästerskapet agerar Kazakhstan stenhårt mot fyra av sina åkare.

Jätteskandal inför VM

Kazakiska skidskytteförbundet väljer att stänga av 28-årige Anton Pantov i hela fyra år. Dessutom stängs trion Timur Kuts, Vladislav Vitenko och Roman Yeremin av i ett år vardera.

Anton Pantov, skidskytte
140208 Anton Pantov, Kazakstan, fallen efter målgången under sprinten i skidskytte under OS i Sochi den 8 februari 2014. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 98080

Kvartetten bestraffas med avstängning på grund av att ha druckit alkohol på ett landslagsläger. Anledningen till Pantovs rekordhårda straff är på grund av att det är andra gången han blivit påkommen med att vara berusad under landslagssammanhang.

Straffas för alkohol

Fylleskandalen ska ha ägt rum 29 januari i tyska Obertilliach, enligt uppgifter. Där hotellpersonalen hävdar att skidskyttarna ska ha väsnats och vandaliserat i korridoren.

Anton Pantov, skidskytte
Anton Pantov, skidskytte. FOTO: Google.

En kazakisk tränare kom sedan till platsen och fann alla fyra åkare påtagligt berusade. Men Anton Pantov förnekar allt.
”De spydde över en hel vägg så att jag behövde städa rummet en extra gång. Och i korridoren låg skräp och minst en sak i trappan var trasig”, skriver Pantov på Instagram och hävdar att det är hotellpersonalens vittnesmål.

Friades från doping

Men Pantov skriver själv på Instagram att sanningen är att det var tyst och alla sov redan vid klockan 23. Och anledningen till spya var på grund av den höga höjden och inte alkohol.
”Jag kräktes på natten för att det var svårt att acklimatisera sig till bergen. Och det gjorde jag nära toaletten”, skriver han på Instagram.

Det här är heller inte första gången 28-årige skidskytten Pantov är indragen i en jätteskandal. Redan i höstas anklagades han för doping efter en razzia under skidskytte-VM 2017.

Men då blev Pantov till slut friad från dopinganklagelserna och slapp bestraffning. Och nu får han en av tidernas allra längsta avstängning för alkohol.

LÄS MER: Therese Johaugs första ord – om dopingskandalen som skakar svensk idrott