Therese Johaugs första ord – om dopingskandalen som skakar svensk idrott

Jenny Franssons dopingfall har verkligen skakat om idrotts-Sverige senaste tiden.
Många har jämfört fallet med norska Therese Johaugs dopingavstängning för tre år sedan.
Nu uttalar sig skiddrottningen för första gången om svenska brottaren.

Tidigare i veckan kom chockbeskedet att Jenny Fransson testats positivt för doping. Svenska OS-bronsmedaljören i brottning har åkt fast för anabola steroiden metyltestosteron.

Franssons doping

Senare i veckan kom nya beskedet att även b-provet är positivt. Samtidigt som Fransson hävdar att hon blivit utsatt för ett sabotage.
– Jag vill egentligen inte tänka så, men den enda förklaring jag hittar är att någon som varit i träningslokalen eller gymmet har gjort det här mot mig, sa Fransson till Dagens Nyheter.

Jenny Fransson, doping
190903 Jenny Fransson, 68kg, Gällivare SK under en träning med svenska damlandslaget i brottning den 3 september 2019 i Helsingborg. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35659

Många har sedan jämfört Franssons dopingfall med norska skiddrottningen Therese Johaug. Hösten 2016 åkte hon fast för den anabola steroiden clostebol efter att ha fått i sig den via läppsalva.

Johaugs första ord

Johaug använde då läppsalvan på rekommendation av norske landslagsläkaren. Det dopingfallet kan nu användas som praxis när Franssons dopingfall ska utredas närmare.
– Hon (Johaug) riskerade 48 månaders avstängning, rekommenderades 14, dömdes till 13 vilket blev överklagat till 18. Först är det avsikten – och de kom fram till att hennes avsikt inte var att fuska. Sedan är det i vilken grad hon själv hade begått fel, och det tyckte man att hon gjort i ganska stor utsträckning, sa Tommy Forsgren, på svensk antidoping, till SportExpressen tidigare i veckan.

Therese Johaug, doping
191206 Therese Johaug during a press event with the Norwegian team ahead of the FIS Cross-Country World Cup on December 6, 2019 in Lillehammer. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Nu uttalar sig också Johaug för första gången om Jenny Franssons dopingfall.
– Det är tråkigt att det händer. Men jag har inte satt mig in i det och vet inte vad hon har blivit tagen för och vad utfallet blir. Men det är väldigt tråkigt för sporten och för henne själv. Jag vet inte mer vad som hänt, men vill inte uttala mig innan jag satt mig in i det, säger hon enligt kvällstidningen.

LÄS MER: Stefan Holms jätteilska – efter svenska dopingskandalen: ”Jag blir förbannad”