Svenska skidsuccén försvann helt – öppnar nu upp om stora mysteriet: "Vill bara gråta..."

Svenska skidsuccén försvann helt – öppnar nu upp om stora mysteriet: ”Vill bara gråta…”

I Tour de Ski för ett år sedan kom det stora genombrottet.
Men den här säsongen har succésvenskan Lisa Vinsa varit helt försvunnen.
– Man vill bara gråta när man pratar om det, säger hon till SportExpressen om mysteriet.

Helt från ingenstans dök doldisen Lisa Vinsa upp på Tour de Ski för ett år sedan och gjorde storsuccé. 23-åriga svenskan överraskade alla och fick sitt stora internationella genombrott.

Succé i Tour de Ski

Det blev en högst oväntad och imponerande 14:e plats i hennes allra första Tour de Ski. Vinsa forsatte sedan att imponera på SM förra säsongen med ett silver på 15 kilometer, endast besegrad av Ebba Andersson.

Lisa Vinsa, skidor
191026 Lisa Vinsa poserar för ett porträtt under en pressträff med Sveriges skidlandslag den 26 oktober 2019 i Val Senales. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Men den här säsongen har Lisa Vinsa varit fullständigt försvunnen från världscupen och landslagssammanhang. När resten av svenska skidlandslaget körde världscupen i Oberstdorf den gångna helgen blev det istället Sverigecupen i Falun för 24-åringen.

”Känner mig värdelös”

Det senaste året har inte alls varit lätt och nu berättar Vinsa om mysteriet bakom hennes frånvaro. Trots att försäsongen var väldigt lyckad har tävlingssäsongen inte alls motsvarat förväntningarna.
– Det gör att allt känns extra tråkigt. Jag har ju gjort allt rätt. Levt, tränat, andats skidåkning sedan förra säsongen tog slut. Och under alla tuffa pass i somras tänkte man ju på den utdelning man skulle få i vinter. Men så kommer den inte. Det känns som att bli snuvad på julafton. Så jäkla tråkigt, berättar hon för SportExpressen.

Lisa Vinsa, skidor
191124 Lisa Vinsa, Piteå Elit SK, under sprintprologen vid Gällivarepremiären den 24 november 2019 i Gällivare. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Vinsa har inte gjort en enda världscupstart den här säsongen och i början av 2020 kom hon på en blygsam 41:a plats i Skandinaviska cupen. Och det är något med kroppen som inte är som det ska.
– Jag har gjort flera olika medicinska tester. Och beskedet är att kroppen mår bra. Att mina värden är okej. Men jag har ändå känt mig trött. Inte haft samma energi som förra året. Det hade varit en annan sak om man kunnat peka på att man varit mycket sjuk eller skadad, eller att man tränat för lite. Då hade man ju haft ett svar, säger hon till kvällstidningen.

Lisa Vinsa tror att det beror på att hon blivit för fixerad vid att prestera och därmed tappat bort sig själv längs vägen. Därför blir det så extra tungt när resultaten sviker.
– Det är så hemskt att åka hem efter varje tävlingshelg och känna att man inte presterat på sin fulla kapacitet. Man känner sig så himla värdelös. Man vill bara gråta när man pratar om det. Jag har ju har lagt ner så oerhört mycket tid på det här, säger 24-åringen i intervjun.

LÄS MER: Plötsliga beskedet: Svenska landslagsåkaren lägger ned karriären – bara 27 år gammal