Björn Ferrys riktar nu hård kritik – efter chockerande händelsen på hotellet under världscupen: ”Inte okej”

En norsk skidskytt stoppades från att tävla efter en incident på hotellet.
Nu kommenterar Björn Ferry saken.
– Jag tror att det kommer att bli tuffare för skidskyttarna, säger han till SVT.

Dubbla fjärdeplatser för Martin Ponsilouma i Sebastian Samuelssons frånvaro. Dubbla femteplatser för Elvira Öberg, plus varsin pallplats till Elvira och Hanna Öberg. Ja, det var en stabil världscuphelg för de svenska skidskyttarna.

Lägreids misstag

Det gick också bra för flera norska skidskyttar. Bland annat Sturla Holm Lägreid – fram till att det inte gjorde det. Norrmannen kom fyra och trea i de två inledande tävlingarna, men inför söndagens masstart stoppades han från att tävla. 26-åringen avlossade ett vådaskott på hotellet, och bestraffades med att inte få tävla.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sturla Holm Lägreid, Björn Ferry, skidskytte, världscupen
231124 Sturla Holm Lægreid of Norway during a training session ahead of the IBU World Cup on November 24, 2023 in Östersund. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0692

Som tur var kom ingen person till skada. Lägreid förhördes i flera timmar av schweizisk polis efter händelsen. I en intervju med NRK var Sturla väldigt nedslagen.
– Det är väldigt besvärligt. Det är tråkigt när det händer, men det är sant. Vi ägnar oss åt en sport som potentiellt kan ta liv, så alla säkerhetsmissar måste hanteras på hårdast möjliga sätt. Så jag får bara acceptera konsekvenserna av det som hände, sa en tårfylld Lägreid.

Björns kritik

Händelsen har inte gått obemärkt förbi Björn Ferry, som nu ifrågasätter skidskyttes säkerhet.
– Vi ser tydligt att en del inte har säker vapenhantering i hur de tar på sig gevären eller hur de står på skjutbanan. Har man ett vapen på hotellrummet och går ner och käkar, då ligger ett vapen på hotellrummet. Så kommer en städare ligger det ett vapen och eventuellt ammunition där. Om någon börjar gräva i det här så kommer regelverket stramas åt och det kommer inte bli okej att ha vapnen på hotellen längre, säger den före detta skidskytten till SVT.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Björn Ferry, Sturla Holm Lägreid, skidskytte, världscupen
171203 SVTs expertkommentator Björn Ferry under damernas världscupspremiär i jaktstart den 3 december 2017 i Östersund. Foto: Tobias Nykänen / BILDBYRÅN / kod TN/ Cop 171

Skidskyttet har sällan stött på några problem med några rättskipare genom åren, något Ferry reflekterar kring.
– Jag tror att skidskyttet har haft lite silkesvante-behandling av polis och myndigheter. De har ju vapnen på hotellet och går ut i korridoren. Hade det hänt på ett annat sätt med ett jaktvapen skulle folk ringa 112 och springa som en tok, speciellt i tiderna vi lever i nu med förhöjd terrornivå. Jag tror att det kommer att bli tuffare för skidskyttarna att åka runt med vapen som de gör, säger han.

LÄS MER: Björn Ferrys brutalt ärliga ord om Stina Nilsson – därför har hon blivit petad ur världscupen: ”Det är alldeles för…”

Ferrys lösning

Björn Ferry har dock ett förslag på en lösning till problemet.
– I förlängningen är min lösning att gå över till elektroniskt skytte för att slippa risken för olyckor och framför allt för att minska olägenheter i att flytta vapnen och säkerhet för allmänheten, säger 45-åringen till kanalens sajt.

LÄS MER: Björn Ferrys stora bekännelse om Stina Nilsson – orden som får alla svenskar att hålla tummarna: ”Det ska vi komma ihåg”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev