Björn Ferrys brutalt ärliga ord om Stina Nilsson – därför har hon blivit petad ur världscupen: "Det är alldeles för..."

Björn Ferrys brutalt ärliga ord om Stina Nilsson – därför har hon blivit petad ur världscupen: ”Det är alldeles för…”

Stina Nilsson har blivit petad av svenska skidskyttelandslaget.
Nu förklarar SVT-experten Björn Ferry varför.
– Även om hon skulle skjuta fullt så kommer det inte räcka, säger han till tv-kanalen.

Många har oroat sig för det och experterna har varnat för det. På tisdagsmorgonen kom beskedet att Stina Nilsson petas av svenska skidskyttelandslaget och får inte tävla mer i världscupen.

Stina petad

Stina har haft en tuff start på nya säsongen och bara mäktat med en 69:e plats och en 84:e plats på sina två världscuplopp än så länge. På grund av sjukdom har hon inte hittat formtoppen i säsongsinledningen och besvikelsen har varit påtaglig.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stina Nilsson, skidskytte
221113 Stina Nilsson under skidskyttepremiären i sprint för damer den 13 november 2022 i Idre. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0034

Därför får Nilsson inte följa med resten av landslaget till världscuphelgen i österrikiska Hochfilzen utan istället stanna kvar på svensk mark. 30-åringen får nu fokusera på IBU-cupen i Idre kommande helg.
– För mig är det viktigaste att få tävla och jag ser fram emot att få tävla på Idre Fjäll. Två sprintar och en jaktstart passar mig bra och det ska bli roligt, skriver Nilsson i en kommentar till SVT.

Ferry förklarar

SVT-experten Björn Ferry förklarar nu varför Stina Nilsson inte får tävla längre i världscupen.
– Det är svårt att säga för mig eftersom jag inte har full insyn. Men det måste ändå vara så att det träningssystem som hon följer, det verkar inte riktigt fungera. Stina åker för långsamt. Även om hon skulle skjuta fullt så kommer det inte räcka ändå, säger han till tv-kanalen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Björn Ferry, skidskytte
230210 Björn Ferry, commentator of Swedish Broadcaster SVT, poses for a picture during the IBU Biathlon World Championships on February 10, 2023 in Oberhof. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0539

Ferry har varit tydligt kritisk mot Nilssons insatser under säsongsinledningen och tycker att utvecklingen har gått bakåt istället för framåt. Vilket är mycket oroväckande när hon är inne på sin fjärde säsong som skidskytt efter uppmärksammade bytet från längdskidåkning.
– Hon är ju en och en halv minut efter på sju och en halv kilometer. Det är alldeles för mycket. För det andra så är det ju skyttet. Det började ju ganska lovande första säsongen. Man tänkte att det var bra för en nybörjare. Men sen har det parkerat lite grann där, just över 70 procent och det räcker inte mot de bästa i världen, förklarar tv-experten.

Vad tycker du om Stina Nilsson petas? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Vackra stödet till Stina Nilsson efter hårda kritiken – svenska folkets ord går rakt in i hjärtat: ”Tack alla ni”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev