Sarah Sjöströms otroliga miljongåva till familjen: ”Det var en fin gest”

Sarah Sjöström är världens bästa simmare.
Nu vill hon ge tillbaka till de hon älskar mest – familjen.
– Det var en fin gest tyckte jag, säger mamma Jenny Sjöström till SportExpressen.

14 år gammal slog Sarah Sjöström igenom fullständigt. När hon vann ett sensationellt EM-guld på 100 meter fjärilsim i Eindhoven 2008.

Sjöströms karriär

Vad många inte vet är att hon började simma bara fyra år tidigare, när hon var 10 år gammal. Tack vare en klasskamrat upptäckte Sarah simningen, även om hon inte var särskilt intresserad i början…
– Hon var ingen vidare talang, hon duschade och plaskade mest i vattnet, säger mamma Jenny Sjöström till SportExpressen.
– Det känns lite konstigt med tanke på att hon bara fyller 27 år i augusti. Det var bra att man stod på sig och att hon fick prova på det här med simning till slut.

Sarah Sjöström, simning
191120 Sarah Sjöström poserar för ett porträtt under en pressträff om OS-truppen till Tokyo den 20 november 2019 i Stockholm. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN / Cop 201

Sedan vände allt efter en sommarlovsaktivitet och unga Sarah gick all in på simning. Allt tog fart och hon blev snabbt en supertalang i bassängen.
– Då tog det språng. Tre år senare simmade hon in ett EM-guld på seniorsidan. Det gick fort om man säger så, man kan säga att vi valde rätt aktivitet åt henne, även om det var lite motigt i början. Vi fick muta henne med lite allt möjligt för att få i väg henne ibland. Samtidigt har Sarah alltid tagit sig för saker ordentligt, hon tycker om rutiner och att komma i väg och göra det hon ska – då kan hon göra något annat sen, säger mamman till kvällstidningen.

Blev bäst i världen

I dag är Sarah Sjöström världens bästa simmare och har vunnit otroliga titlar genom åren. På OS i Rio 2016 blev det guld, silver och brons och hon har totalt 11 VM-guld, 7 VM-silver och 3 VM-brons samt 22 EM-guld, 17 EM-silver och 4 EM-brons.

Sarah Sjöström, simning
160814 Sveriges Sarah Sjöström poserar med sina medaljer för guld, silver och brons från simtävlingarna tillsammans med delar av sin familj den 14 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro. Från vänster pappa Göran, Sarah Sjöström, bror Linus, pojkvän Johan de Jong Skierus och mamma Jenny. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87308

Svenskan är en vinnare men hon glömmer aldrig bort de som står henne allra närmast. När 26-åringen vann nystartade simturen Champions Swim Series förra året fick hon ett rejält miljonbelopp i prispengar.

”Var en fin gest”

Pengar som hon nu valt att investera i familjen Sjöström. När hennes äldre bror och lillasyster hade problem att hitta boende så klev Sarah in och köpte var sin lägenhet till syskonen.
– Det var en fin gest tyckte jag. De flyttade hela tiden fram och tillbaka och så kom den här chansen och Sarah såg det även som en investering för sina syskons del att hon kunde hjälpa till, berättar mamma Jenny i intervjun.

Sarah Sjöströms familj består av pappa Göran Sjöström, mamma Jenny, storebror Tobbe, lillasyster Ellinor och lillebror Linus. Hon bor sedan några år tillbaka ihop med sambon Johan de Jong Skierus.

LÄS MER: Simdrottningen Sarah Sjöström sadlar om – med nytt oväntat jobb: ”Årets utmaning istället för OS”

Få våra nyhetsbrev!