Sarah Sjöström kritiseras hårt för kontroversiella beslutet – nu svarar hon med ärliga ord: "Många som inte förstår"

Sarah Sjöström kritiseras hårt för kontroversiella beslutet – nu svarar hon med ärliga ord: ”Många som inte förstår”

Sarah Sjöström kan ta beslutet att nobba OS i framtiden på grund av ekonomiska skäl.
Kontroversiella ord som väckte ilska och fick henne rejält kritiserad.
Nu svarar svenska simdrottningen med ärliga ord efter enorma kritik.

Hon är en av Sveriges bästa idrottare genom tiderna och på nytt ett stort guldhopp i sommarens OS i Tokyo 2020. Men i en intervju med Dagens Nyheter nyligen öppnade Sarah Sjöström för att hon kan komma att nobba OS i framtiden.

Sjöström kan nobba OS

Svenska simdrottningen riktade stark kritik mot Internationella olympiska kommittén, IOK. Och meddelade att hon kan avstå OS för att hellre tävla i den mer lukrativa ligan International Swimming League.
– Jag inser att det är kontroversiellt att säga att jag kan komma att prioritera en liga med mycket prispengar före OS. Men att vara idrottare är mitt yrke, inte en hobby. Om andra tjänar pengar på det jag gör, varför ska jag då inte få en del av det, sa Sjöström till DN.

Sarah Sjöström, OS
190728 Sarah Sjöström of Sweden after competing in the qualification of women’s 4×100 meter medley relay swimming during the FINA World Championships on July 28, 2019 in Gwangju. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88005

Svenska 26-åringen kritik låg i att IOK inte delar ut mer prispengar till världens bästa atleter som ställer upp.
– Ett OS genererar galet mycket pengar, men väldigt lite kommer oss idrottare till del. Jag tycker alla idrottare som satsar mot OS ska få bättre ekonomisk hjälp på vägen dit, sa hon.

Simdrottningen sågas

Kontroversiella ord från Sjöström som också väckte enorm kritik. Förre Tre Kronor-målvakten Tommy Söderström var en av de som reagerade starkt på uttalandet.
”OS för mig handlar om äran/glädjen att representera sitt land. OS är det finaste en idrottare kan va med i så för min del kan Sarah stanna hemma om prispengar är en faktor för henne…”, skrev han på Twitter.

Sarah Sjöström, OS
191120 Sarah Sjöström under en pressträff om OS-truppen till Tokyo den 20 november 2019 i Stockholm. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN / Cop 201

För SportExpressen utvecklar Söderström sin kritik mot Sjöström.
– Jag står till hundra procent för det jag skriver. OS är det renaste som finns inom idrotten eftersom man tävlar för sitt land. Om du inte vill representera ditt land – stanna hemma då, säger han till kvällstidningen.
– Jag kan förstå vad hon menar. Men hon får ju bidrag från SOK när hon åker till OS, så det är väl inga konstigheter. Men att hon vill ha prispengar i ett OS är helt förkastligt. Jag tycker det ska vara annat som driver en när man representerar landslaget.

Sjöströms ärliga svar

Sarah Sjöström har nu bemött den stora kritiken och berättar med ärliga ord i TV4:s Nyhetsmorgon om varför hon sa så.
– Det jag sa var att jag ville det skulle ske en förändring. De som ställer upp för sitt land ska få någon form av prispeng. Sanningen för många idrottare är att de jobbar gratis för det här. Det är inte så att jag kräver att jag ska få vinna massa prispengar. Jag har sett många simmare som simmat i OS men som inte ens har råd att leva när de är klara med sina karriärer. Det kostar att hålla på med idrott och om du tar dig hela vägen till ett OS så borde du få någon form av bonus, säger hon i tv-programmet.
– Det finns många andra som tjänar pengar på idrottarna. Det är många som inte förstår att det här är ett jobb för många. Det finns flera som jobbar hårdare än mig och kanske aldrig når medaljerna. Om du precis missar finalen i ett mästerskap så tjänar du inga pengar alls.

Men i nuläget är det inte ens säkert att det blir ett OS i sommar över huvud taget, på grund av coronavirusets otäcka spridning i världen.
– Jag vet inte om det blir av eller när det blir av… Man får bara köra på. Det här är ju en helt ny situation för oss alla, säger Sjöström i Nyhetsmorgon.

LÄS MER: Sarah Sjöströms stora oro – efter paniken: ”Det är läskigt”