Wayne Gretzkys gåva till svenska lagkompisarna är värd miljoner – tappades bort i 10 år: ”Jag säljer den aldrig”

Wayne Gretzkys gåva till svenska lagkompisarna är värd miljoner – tappades bort i 10 år: ”Jag säljer den aldrig”

Wayne Gretzky skulle spela sin sista match någonsin.
Då vill han göra någonting alldeles extra för sina lagkompisar.
I dag är gåvorna, som delades ut till tre svenskar, värda miljontals kronor.
– Jag kommer aldrig att sälja den, säger Niklas Sundström, tidigare lagkamrat med Gretzky, till Sportbibeln.

Hela hockeyvärlden tittade på när Wayne Gretzky skulle spela sin allra sista match. The Great One, som han kallades, hade slagit alla rekord som gick att slå i NHL, och skulle nu snöra på sig skridskorna för en allra sista gång, för New York Rangers, där han avslutade karriären. Men Gretzky låg ett steg före alla andra vad gäller avskedet, precis som han gjorde när det kom till spelet på isen.

Otroliga gåvan

Efter matchen hade Gretzky svårt att hitta orden. Han sa till media att han aldrig ville klä av sig matchkläderna, för han visste att han inte skulle dra på sig overallen igen. Sen samlade han sina lagkamrater och tränarna i Rangers och delade ut en varsin klubba. Vad som var så speciellt? Inför matchen hade Gretzky signerat klubborna, och han såg till att göra ett byte med samtliga, dryga 40 till antalet, under matchen.

Artikeln fortsätter efter bilden

New York Rangers Wayne Gretzky smiles during pre-game warms up against the Ottawa Senators, in Kanata, Ontario, Thursday, April 15, 1999. Gretzky is rumored to be retiring after the last game of the season on Sunday. (AP Photo/Tom Hanson) Code: 433 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Alla lagkamrater i Rangers, samt personalen runt laget, fick således en matchanvänd klubba från den störste genom tidernas sista match. Om han förstod värdet i gesten låter vi vara osagt, men klart är att tre svenskar – Niklas Sundström, Peter Popovic och Johan Witehall – spelade matchen, och fick gåvan. I dag är en klubba värd mer än en miljon kronor.

Nyligen auktionerades en klubba från Gretzkys sista match ut på auktionsbyrån Sotheby’s. Slutpriset blev 1 521 287 kronor.

När Sportbibeln når Niklas Sundström, som alltså har en exakt likadan klubba hemma, tror han knappt att det är sant.

– Va i hela…! Då kanske jag måste sälja min, säger han skämtsamt.

LÄS MER: Folkkäre Arne Hegerfors avslöjar sitt stora favoritlag i fotboll – samt favoritspelare: ”Alltid varit speciellt”

Värd mer än 1,5 miljoner

I praktiken skulle alltså Sundström, Popovic och Witehall kunna inkassera dryga 1.5 miljoner kronor vardera om de valde att göra sig av med klenoden, men det är åtminstone ingenting som Sundström planerar att göra.

– Jag kommer aldrig sälja den. Den kommer stå på kontoret ett tag till framöver, säger han, innan han skämtsamt fortsätter:

– Det kanske blir någon landhockey eller så med den… Nej, men den är väldigt fräsch faktiskt.

Artikeln fortsätter efter bilden

961106 Ishockey, NHL, New York Islanders – New York Rangers, 1-1: Niklas Sundström, New York Rangers. Foto: BILDBYRÅN

Faktum är att Niklas Sundström har lite tur att han ens har den på sitt kontot över huvud taget. Klubban – som på toppen är signerad med ”1487”, antar matcher han gjorde i NHL, och mot bladet signerad med datum och autograf – var nämligen rejält på vift under många år. Men situationen räddades av den legendariske materialförvaltaren i Tre Kronor, Anders ”Pudding” Weiderstål.

– Efter att vi fick klubborna, och efter sista matchen, så stack jag iväg på VM direkt. Jag packade ner mina klubbor och även den jag fick av Gretzky. När det var slut så glömde jag bort den lite. Det visade sig att Pudding förvarade den på förbundet. Jag träffade honom flera gånger efter det, men typ tio år senare, när jag mötte AIK eller Djurgården i Stockholm, så berättade han om det, och så fick jag den matchen därpå. Han hade hållit den i bra förvar. Den såg exakt ut som när jag fick den, säger han.

Artikeln fortsätter efter bilden

190207 Equipment manager Anders Weiderstål of Sweden during Beijer Hockey Games match between Czech Republic and Sweden on February 7, 2019 in Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

Sundström minns Gretzky som en fantastisk lagkamrat, och gesten med klubban var bara ett exempel på det.

– Det är klass rakt igenom. Det är så han är som människa, en klassperson. Det var jävligt snyggt av honom. Det var ju inte någonting som han var tvungen att göra, utan han gjorde det för att vara schysst.

LÄS MER: När SHL-stjärnan fick en uppvärmning att minnas – med duell mot självaste Zlatan: ”Frågar du mig så…”