När SHL-stjärnan fick en uppvärmning att minnas – med duell mot självaste Zlatan: ”Frågar du mig så...”

När SHL-stjärnan fick en uppvärmning att minnas – med duell mot självaste Zlatan: ”Frågar du mig så…”

Christian Folin värmde upp inför en match i NHL.
Då slutade det en klassisk duell – mot Zlatan Ibrahimovic.
– Frågar du mig så lät jag honom vinna…, säger stjärnan i podcasten Släpp Sargen.

Christian Folin har blivit en nyckelfigur i Frölunda och kan nu räknas in som en av de absolut bästa defensiva backarna i hela SHL. Folin har enorma meriter från framför allt NHL, och han utmärker sig i stort sett varje match med sina stenhårda tacklingar, sitt säkra positionsspel och sin otroliga speluppfattning.

I final mot Zlatan

Folin fick sin hockeyuppfostran i just Frölunda men lämnade tidigt för att testa lyckan i Nordamerika. 2014 gjorde han sin NHL-debut med Minnesota Wild, men innan han vände tillbaka till SHL så hann han även med spel i LA Kings, Philadelphia Flyers och Montreal Canadiens. Spelar man i NHL under så lång tid så kommer man hinna med en hel del minnesvärda saker, men för Christian Folin är det en sak som sticker ut – nämligen ett möte med Zlatan Ibrahimovic.

211130 Frölundas Christian Folin jublar efter 2-0 under ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Oskarshamn den 30 november 2021 i Göteborg . Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Folin spelade i LA Kings samtidigt som den svenske superstjärnan Zlatan Ibrahimovic spelade i LA Galaxy. Folin lyckades till och med vara på plats under den oförglömliga matchen då Zlatan, i sin debut, räddade Galaxy i derbyt mot LAFC med två mål.

– Livet i LA, det är något annat… Man får uppleva så mycket. Vi var på fotboll och såg Zlatans första match på plats, med Galaxy. Då stod vi i en loge och drack bärs och mådde hur bra som helst, säger Folin i podcasten Släpp Sargen.

”Frågar du mig så…”

Folin berättar sedan om det oväntade mötet med Zlatan – som slutade i en final två svenskar emellan.

– Han kom faktiskt ner innan en match och spelade tvånudd med oss. Vi stod där i korridorerna på Staples, och helt plötsligt såg vi bara massa kameror och kameragubbar som kommer backandes i korridoren. Vi undrade vad det var som hände, men då såg man ju att det var Zlatan som kom gående, säger Folin.

Han fortsätter:

– Han hoppade in och körde tvånudd med oss, och jag kom faktiskt till final med Zlatan. Frågar du mig så gav jag honom vinsten, men det kanske såg annorlunda ut… Jag berättar min egna historia här!

211016 Zlatan Ibrahimovic of Milan during the Serie A match between Milan and Hellas Verona on october 16, 2021 in Milano. Photo: Matteo Gribaudi

Christian Folin pratar varmt om det hela, och han menar att mötet med Zlatan fick honom att ändra syn om superstjärnan.

– Det är nog inte alla som kommit så långt i en final mot Zlatan. Det var coolt att bara prata med honom, och han var jättetrevlig verkligen. Bara skön, liksom, som en vanlig människa. Och efter det har min respekt för honom bara växt och växt, och allt han gör är jävligt imponerande. 

LÄS MER: Frölunda-stjärnans hånfulla ord om egna klubben efter fiaskot – blåljög för media: ”Hur fan kan det bli så fel!?”