Svenskstjärnan bryter nu tystnaden – därför bröt han kontraktet med KHL-mästarna: ’Sätter inte min fot där’

Klas Dahlbeck och Adam Reideborn blev KHL-mästare med CSKA Moskva.
Lucas Wallmark bröt kontraktet med klubben när Ryssland invaderade Ukraina.
– Jag kommer aldrig mer att sätta foten där igen i alla fall. Så mycket kan jag säga. Nu är det dags att sätta ner foten mot kriget, säger han till SVT.

Klas Dahlbeck och Adam Reideborn blev i helgen mästare med CSKA Moskva, och när klubben la ut en bild på svenskduon på sociala medier så haglade sågningarna in. CSKA Moskva är den ryska militärens lag, och under våren har texter prytt arenan där Vladimir Putin hyllas.

”Ville inte vara en del av det”

KHL-lagen har dessutom tvingats att sprida rysk krigspropaganda, och mängder av svenska spelare har brutit sina kontrakt sedan Ryssland invaderade Ukraina. Lucas Wallmark var en stjärnspelare i CSKA Moskva, men han valde att bryta sitt kontrakt. Han har dock inte pratat om beslutet i media, förrän nu.

220420 Lucas Wallmark of Sweden celebrates after 3-1 during the international friendly ice hockey game between Sweden and Denmark on April 20, 2022 in Halmstad. Photo: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN

För SVT berättar han nu varför han valde att lämna, trots att det kostade honom dryga 10 miljoner kronor, enligt uppgifter till SVT.

– Ett land som startat ett olagligt krig. Är jag verkligen säker i den här staden? Det var så många tankar som for i skallen. Klubben är också tätt förknippad med regimen. Jag kände att jag inte ville vara en del av detta. Jag hade en familj hemma i Sverige som låg sömnlös. Nej, jag ville bara härifrån, säger han till SVT.

”Min uppoffring är liten”

Lucas Wallmark är öppen med att det blev en ”ekonomisk käftsmäll”, men att det var viktigt för honom att inte vara kvar i laget.

– Jag kände att jag inte ville vara en del av det där. Jag kan inte stå bakom det som sker, säger han, och fortsätter:

– Jag kommer aldrig mer att sätta foten där igen i alla fall. Så mycket kan jag säga. Nu är det dags att sätta ner foten mot kriget.

220219 Lucas Wallmark of Sweden looks dejected after the men’s ice hockey bronze medal game between Sweden and Slovakia during day 15 of the 2022 Winter Olympics on February 19, 2022 in Beijing. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Han menar dessutom att han är priviligerad, och att många människor i Ukraina och Europa förlorar bra mycket mer än vad han har gjort.

– Med tanke på vad ukrainska familjer förlorar i detta och de hemskheter som möter oss därifrån så är min uppoffring väldigt liten i jämförelse. Egentligen ingenting att tala om ens, säger han.

LÄS MER: Tre Kronors besked: Svenska KHL-spelare aktuella för hockey-VM – trots skarpa kritiken: ”Viktigt att förstå…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!