SHL-klubben i sorg – kultbacken blev bara 55 år gammal: ”Det är en chock”

Sergei Bautin blev en publikfavorit under sina två år i Luleå.
Nu är han död, bara 55 år gammal.
– En chock, säger hans tidigare lagkamrat Erik Granqvist.

Sergei Bautin draftades redan i förstarundan i NHL-draften 1992. Bautin fick det dock aldrig riktigt att stämma i NHL, och efter att i sin tredje säsong blivit nedskickad till AHL, så reste han sig aldrig. I stället valde Bautin, som vann OS-guld med OSS 1992, att flytta till Sverige.

Blev bara 55 år gammal

Det var under säsongen 1996/1997 som Bautin spelade i Luleå, och det dröjde inte länge innan han blev en rejäl publikfavorit. Bautin fick smeknamnet ”Bam-Bam” i Luleå, efter sin stenhårda spelstil. Han var en av de hårdaste spelarna i dåvarande Elitserien, och fick rollen som beskyddare åt bland andra kultmålvakten Jarmo Myllys.

961020 Ishockey, Elitserien, Djurgården – Luleå, 7-4: Sergei Bautin, Luleå. Foto: BILDBYRÅN

Nu kommer beskedet att Bautin har gått ut tiden. Hans förra klubb Dynamo Moskva meddelade under måndagen att den förre storbacken dött efter en tids sjukdom, bara 55 år gammal. 

”Det är en oersättlig förlust för Dynamo-familjen. Vi sörjer dig”, skriver klubben i ett uttalande. 

LÄS MER: Juniorkronorna vidare till semifinal – kaptenens ord efter osannolika vändningen: ”Inte gjort ett jävla mål…”

Expertens sorg

Erik Granqvist, numera omtyckt expert på Viaplay men då lagkamrat med Bautin i Luleå, säger att det är en chock.

– Han var en lugn och filmintresserad lagkamrat utanför isen. Med rustningen på var han stenhård och städade rent framför Jarmo Myllys under två säsonger på 90-talet. Om någon rörde Luleås stjärnmålvakt kom ”Bam-Bam” och buntade ihop dem direkt, säger han till Aftonbladet.

971104 Ishockey — Sergei Bautin (Sergej Bautin), Luleå © Bildbyrån / Denny Calvo 21097(21097 )

Erik Granqvist berättar om hur Bautin var som lagkamrat – och om hur Luleås tränare försökte få Bautin att lugna ned sig med alla utvisningar.

– De försökte förklara att det räckte med en markering mot spelarna som petade på Myllys. Han behövde inte sänka dem varje gång. Han var något av en ensamvarg privat, men älskade att bryta arm under lagfesterna, säger Granqvist.

LÄS MER: När Kenta Nilsson spelade under falskt namn – och gjorde historiskt hattrick: ”Hade inte en tanke på att…”