När Kenta Nilsson spelade under falskt namn – och gjorde historiskt hattrick: ”Hade inte en tanke på att…”

Kenta Nilssons karriär tog fart som junior i Djurgården.
Men alla visste sannolikt inte vem han var.
Kanske för att han vid tidpunkten gick under ett helt annat namn på grund av en specifik detalj.

Kenta Nilsson är en av svensk hockeys största artister genom tiderna. Han är bland mycket annat känd för att vara den spelare som gjort flest poäng under en säsong i NHL-laget Calgary Flames. Nilsson gjorde hela 131 poäng säsongen 1980-1981, vilket alltså är klubbrekord än idag.

”Skulle bli målare”

Men om man backar bandet en aning, så var det en ung spelare som kom fram i Djurgårdens IF som junior. Och Kenta Nilsson hade till en början inga planer på att spela hockey på proffsnivå.
– Jag skulle bli målare. Jag hade inte en tanke på att bli proffs, säger han till Expressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Men när han blev uttagen till tv-pucken tillsammans med andra spelare som var äldre än honom själv, insåg Kenta Nilsson att hockeyn kanske ändå skulle kunna ta honom någonstans.
– Jag kom med i laget med äldre killar i tv-pucken. Så det var väl då. Och jag klev in i omklädningsrummet och där satt målvakten Gunnar Leidborg med helskägg och gula glasögon, haha. Jag var lite senare i utvecklingen, säger han till tidningen.

LÄS MER: När Kenta Nilsson viskade två väl valda ord till Wayne Gretzky – och fick ångra sig direkt: ”Det är ingen idé…”

Kentas ”smeknamn”

Djurgårdens IF var det ja, där Kenta Nilsson hamnade som junior. Eller ska vi istället kalla honom för Hans Wallman? Nilsson gick nämligen under falskt namn till en början.
– Det var slutet av en säsong som jag spelat i Ösmo och då fick jag inte spela för ett lag till. Djurgården skulle spela en turnering och bjöd in lite folk. Min första match var mot Surahammar. Då hette jag Hans Wallman, säger han.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Hur det gick?
– Hans Wallman gjorde ett hattrick. Det var det enda hattrick han gjorde, haha, avslutar Kenta Nilsson.

LÄS MER: Tomas Brolin avslöjar den tuffaste han mött – nobbar Maldini, Baresi och Maradona(!): ”Han var stenhård”