När Mario Lemieux gjorde comeback efter 44 månader – och chockade alla med stenhårda ordern till tränaren

Mario Lemieux hade varit borta i 44 månader.
Men när han var tillbaka var det ingen tvekan om vem som bestämde.
Det avslöjar nu den förre lagkamraten Johan Hedberg.

Mario Lemieux är en av hockeyns allra bästa någonsin. Under många, många år så ägde han hela NHL, och han anses fortfarande vara den tveklöst störste i Pittsburgh Penguins historia.

Lemieuxs osannolika comeback

NHL-karriären sträckte sig från 1984 till 2006, alltså hela 22 år, men 1997 trodde alla att det var över. Lemieux meddelade då att han avslutar karriären, men tre år senare chockade han en hel hockeyvärld genom att göra sensationell comeback.

961130 Ishockey, MARIO LEMIEUX, PITTSBURGH PENGUINS © Bildbyrån

Och det var verkligen någonting väldigt speciellt. Lemieux återkomst till hockeyn var idrottsvärldens stora snackis, och på isen fullständigt vräkte han in poäng. Någon som vittnat om detta är Hans Jonsson, som då var back i Penguins.

– Det var speciellt, så klart. Man såg överallt, var man än åkte, att det var stort för alla. Det var slutsålt överallt, och helt otroligt alltihopa, har Jonsson sagt till Sportbibeln.

Skickade ut tränaren(!)

Men det var även en speciell situation, då Lemieux ett år tidigare blivit ägare av NHL-laget. Och vem det var som egentligen bestämde, när Lemieux väl gjort comeback, var det inga tvivel om. Nu berättar Johan Hedberg, målvakt i Penguins det året, om när Lemieux skickade ut tränaren, självaste Ivan Hlinka.

– Vi skulle ha match och Lemieux kom in och sa att tränaren skulle gå ut. Sen vände han sig mot oss och sa: ”Vad har vi för spelsystem? Vi har inget. Nu ska vi göra så här och så här”. Sen var det klart med det, säger Hedberg till Sportbibeln.

011115 Ishockey: Johan Hedberg, Pittsburgh, NHL. © Bildbyrån

Penguins gjorde det året en smått sensationell resa då man slog ut flera högre placerade lag i slutspelet, och gick till konferensfinal mot New Jersey Devils, som dock blev för svåra. Hedberg minns även han Lemieuxs otroliga comebackår som något otroligt.

– Det var jättehäftigt. Han hade en enorm aura runt sig, säger Hedberg.

Johan Hedberg tillhörde Pittsburgh Penguins från 2000 till 2004, men lämnade sedan och hann innan karriären tog slut spela för Vancouver Canucks, Dallas Stars, Atlanta Thrashers och New Jersey Devils. I dag är han huvudtränare för hockeyallsvenska Mora.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!

Få våra nyhetsbrev!