Svenskdoldisens chock när Lemieux återvände till NHL efter 44(!) månader – för den allra finaste anledningen

Mario Lemieux gjorde comeback efter 44 månader – av den mest oväntade anledningen.
I laget fanns svensken Hans Jonsson.
– Det var helt magiskt och någonting jag aldrig glömmer, säger han till Sportbibeln.

Mario Lemieux var Pittsburgh Penguins – och hela NHL:s – stora kung under många år. ”Super Mario” anses fortfarande vara en av de allra bästa spelarna som någonsin hållit i en hockeyklubba, och framför allt är det en sak som de flesta minns.

Oväntade anledningen

Mario Lemieux hade lagt klubban på hyllan 1997 – för gott, trodde de flesta. Men tre år senare hände det osannolika: Han gjorde comeback. Och anledningen till det ger verkligen gåshud.

961130 Ishockey, NHL, Mario Lemieux, Pittsburgh Penguins Foto: Bildbyrån

Mario Lemieuxs son Austin hade fötts 1996, och 2000 hade han fortfarande inte en susning om hur otroligt stor hans pappa faktiskt var.

– Mario hade en liten pojke, och han ville verkligen att Austin skulle få se honom spela. Så han gjorde comeback och… ja, det gjorde han ju rätt i, säger dåvarande lagkamraten Hans Jonsson till Sportbibeln.

”Det var helt magiskt”

Ja, för Lemieuxs comeback var verkligen någonting utöver det vanliga. 33 sekunder in i sin första match – 44 månader efter att han slutat – så kom första poängen. Han hann med tre poäng i matchen.

– Det var ju 18 000 på läktarna och alla var helt galna. Det är någonting jag aldrig glömmer. Det var helt magiskt, säger Hans Jonsson.

011115 Ishockey: Hans Jonsson, Pittsburgh, NHL. © Bildbyrån

Mario Lemieux gjorde den säsongen sanslösa 76 poäng på 43 matcher, och ytterligare 17 poäng på 18 matcher i slutspelet, då Penguins gick hela vägen till konferensfinal.

­­– Det var speciellt, så klart. Man såg överallt, var man än åkte, att det var stort för alla. Det var slutsålt överallt, och helt otroligt alltihopa, säger Jonsson.

Någon mer Stanley Cup-titel blev det aldrig för Lemieux, som dock hann med ett OS-guld och ett World Cup-guld innan han avslutade karriären för gott 2006.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!