Markus Näslund avslöjar orden från Mario Lemieux – som förändrade hela NHL-karriären: ”Jättebra råd”

Markus Näslund gjorde hela 15 säsonger i NHL.
Vad som ligger bakom stora framgången i Nordamerika?
– Det var ett jättebra råd av Mario (Lemieux), avslöjar svensken i podcasten ”Hockeypuls”.

Med otroliga 869 poäng på 1 117 matcher är Markus Näslund en av våra allra främsta svenskar i NHL. Det blev sammanlagt 15 NHL-säsonger för lagen Pittsburgh Penguins, Vancouver Canucks och New York Rangers men utan att vinna en Stanley Cup tyvärr.

Näslunds karriär

Född och uppvuxen i Örnsköldsvik blev det så klart Modo som han fick sitt stora genombrott i. Efter tre A-lagssäsonger i Elitserien, som SHL hette på den tiden, kom den stora flytten till Nordamerika 1993.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Markus Näslund, NHL
061120 Ishockey, NHL, Detroit Red Wings – Vancouver Canucks: Markus Näslund, lagkapten. © Bildbyrån – 90201

Näslund inledde i Pittsburgh Penguins men det var i Vancouver Canucks han han var som allra bäst och öste in poäng med C:et på bröstet flera säsonger på raken. Än i dag är det bara tvillingarna Daniel Sedin och Henrik Sedin som gjort fler poäng i NHL-organisationens historia.

Råd från Lemieux

Svensken är verkligen en hyllad legendar i Vancouver sedan dess men det kunde ha gått så mycket annorlunda om det inte vore för ett par väl valda ord från självaste Mario Lemieux till en ung Markus Näslund.

LÄS MER: När Markus Näslund ställde sig i tekningscirkeln med träklubba – och fick höra de 5 mest förnedrande orden

Svensken var fortfarande en färsking i NHL när ikonen, som anses vara en av hockeyns absolut största spelare genom tiderna, gav rådet som skulle förändra Näslunds hela hockeykarriär. Lemieux fick nämligen syn på ynglingens klubba och kände sig tvungen att ingripa.
– Och sa Mario något, då lyssnade man, säger Näslund med ett skratt i en intervju med SportExpressens podcast ”Hockeypuls”.

”Det var jättebra”

Lemieux gav Näslund rådet att byta ut klubban mot en längre variant, åtminstone 10-15 centimeter längre sticka. Svensken lyssnade, tog till sig orden och spelade resten av karriären med en längre klubba.
– Jag kan se på bilder från tiden i Pittsburgh att jag var framåtböjd mycket eftersom att jag hade en kort klubba. När du har en längre klubba ser du isen på ett annat sätt. Det beror givetvis på hur du håller klubban också, Peter (Forsberg) körde med en kort klubba under hela sin karriär och det gick ju hyfsat för honom, he-he. Men för mig var det bra med räckvidden, hur jag nådde puckar och även för mitt skott. Det var ett jättebra råd av Mario, berättar Näslund i podden.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mario Lemieux, NHL
961130 Ishockey, MARIO LEMIEUX, PITTSBURGH PENGUINS © Bildbyrån

Under säsongen 1995/96 fick Näslund den stora äran att spela i samma kedja som den legendariske kanadensaren, men den relationen varade inte länge. Utan våren 1996 trejdades han nämligen från Penguins till Canucks och skulle sedan aldrig återvända till Pittsburgh igen.

LÄS MER: Markus Näslund avslöjar kraven inför stora mötet med drottning Elizabeth – förbjöds strikt från två saker

Stanley Cup-missen

Även om det fanns en gyllene möjlighet 2008 när Näslund lämnade Vancouver för New York Rangers.
– Det stod mellan Tampa, Pittsburgh och Rangers. Det var lockande med Pittsburgh för (Jevgenij) Malkin och (Sidney) Crosby fanns där, det hade kunnat finnas en möjlighet att spela med dem, erkänner han i intervjun.

Säsongen 2008/09 skulle komma att bli Markus Näslunds allra sista i NHL och han levererade 46 poäng på 82 matcher för NY Rangers. Men extra surt var att Pittsburgh Penguins vann Stanley Cup den säsongen, titeln som svensken aldrig fick vinna under karriären i Nordamerika.

Vad tycker du om Markus Näslund som hockeyspelare? Dela artikeln och säg din åsikt!