Markus Näslund avslöjar kraven inför stora mötet med drottning Elizabeth – förbjöds strikt från två saker

Markus Näslund avslöjar kraven inför stora mötet med drottning Elizabeth – förbjöds strikt från två saker

Drottning Elizabeth II är död.
Nu minns Markus Näslund det mäktiga mötet med regenten – och kraven som ställdes inför.
– Det var en stor händelse, säger ikonen.

I går eftermiddag kom beskedet att drottning Elizabeth II:s hälsa blivit sämre, och att läkare hade uppsikt över henne. Några timmar senare kom beskedet att hon dött i hemmet i Balmoral, Skottland.

Avslöjar kraven

Elizabeth blev 96 år gammal, och var regent över Storbritannien i hela 70 år – och sörjs nu av en hel värld. Även idrotten har i stor utsträckning sänt sina kondoleanser, och NHL är inget undantag. Ligan har framför allt uppmärksammat ett ögonblick från 2002, då en svensk minst sagt var med i händelsernas centrum.

VANCOUVER, B.C. – OCTOBER 6: Cassie Campbell (L) watches as Vancouver Canucks captain Markus Naslund hands Queen Elizabeth (C) the hockey puck after the drop at centre ice at General Motors Place on October 6, 2002 in Vancouver, British Columbia. The Queen dropped the puck to team captains during a pre-season hockey game. The Queen’s visit is part of a twelve day cross Canada Golden Jubilee tour. (Photo by Don MacKinnon/Getty Images)

Drottningen var då i Vancouver, Kanada, för att ceremoniellt släppa pucken under en match mot San Jose Sharks. Kända ingår i det brittiska samväldet, och det var således ett stort ögonblick för hela landet då drottningen var på besök. Och på första parkett, för att ta emot pucken som drottningen släppte, var Markus Näslund. Bredvid drottningen var även Wayne Gretzky. Att det var en stor händelse märkte Näslund inte minst inför det hela, då han fick tydliga krav på vad han fick, och inte fick, göra.

– Vi hade ju en lång förberedelse bara för att få veta hur vi skulle agera, vi var tillsagda att vi inte fick åka i en rak linje mot henne till exempel. Och vi fick inte säga något till henne om inte hon tilltalade oss först, säger Näslund till Expressen.

”Jättehäftigt i efterhand”

Näslund blev dock tilltalad, berättar han:

– Jag gav ju henne pucken och hon berättade då att senaste matchen hon hade varit på var i Toronto, femtio år tidigare eller vad det var, så det var ju häftigt, säger han.

061120 Ishockey, NHL, Detroit Red Wings – Vancouver Canucks: Markus Näslund, lagkapten. © Bildbyrån

Klart är att Markus Näslund minns tillbaka på det hela med värme, och som ett stolt ögonblick under hans karriär.

– Ja, visst är det det. Och att man har bilderna, där man står bredvid henne med Gretzky i bakgrunden… det är ju jättehäftiga minnen så här i efterhand. 

LÄS MER: Svenske tv-profilens tokilska mot fansens osmakliga beteende – efter drottningens bortgång: ”Håll käften!”