Dick Axelssons nya liv efter hockeykarriären – avslöjar nu den annorlunda vardagen: ”Det är inte glamoröst”

Dick Axelsson har en gång för alla lagt skridskorna på hyllan.
Tillvaron ser i dag annorlunda ut jämfört med under karriären.
– Mamma tyckte att vi skulle ha ett familjemöte om jag skulle sluta eller inte, säger Axelsson till Sportbibeln.

Efter att ha avslutat karriären 2-3 gånger tidigare för att sedan göra comeback, beslutade sig Dick Axelsson slutligen för att avsluta hockeykarriären ordentligt under hösten. 36-åringens sista anhalt blev spel i Brödernas/Väsby, innan knäna sa ifrån.

Axelssons nya liv

Det har nu gått drygt en månad sen Axelsson kom med beskedet, och livet och rutinerna utan hockey börjar ta form.

Hur ser livet efter professionella hockeykarriären ut? Vad gör du om dagarna nu för tiden?
– Försöker hitta mig själv… Haha, nejdå. Jag är ute och går varje morgon. Jag börjar alltid dagen med 10 000 steg, efter att jag har lämnat lilleman då, på förskolan. Och sen försöker jag ringa runt till alla jag känner för att hitta på någonting. Så det är inte glamoröst just nu, det kan jag säga.
– Men det är väldigt skönt faktiskt att ha den här tiden just nu. Jag brukar säga det – tills jag vet vad jag ska göra när jag blir vuxen. Så, det är det, jag försöker hitta på saker, men det är svårt när många jobbar också, säger Dick Axelsson till Sportbibeln.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Dick Axelsson, hockey
180208 Dick Axelsson of Sweden in the mixed zone after a training session ahead of the 2018 Winter Olympics on February 8, 2018 in Incheon. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91953

Hur mycket saknar du hockey på professionell nivå?
– Jättemycket faktiskt. Men det är framför allt omklädningsrummet, alla lagspelare och tränare och fysio, materialarna och allt vad det heter. Och matcherna såklart. Men den här fysträningen och träningarna, det saknar jag inte ett skit rent ut sagt. Men resten, väldigt mycket faktiskt.

Dick saknar det

Skulle du säga att det är det bästa med att ha slutat med professionell hockey?
– Ja, det kan jag säga. Jag tror att man kommer sakna det också snart, men just nu är det det som ligger närmast hjärnan i alla fall. Man har gjort de där tuffa somrarna och allt med träning och allt vad det innebär. Sen har det sin charm också, men nu när man äntligen har lagt av kan man säga det, även fast det är så viktigt egentligen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Dick Axelsson, hockey, Djurgården, Hockeyallsvenskan, SHL
220402 Djurgårdens Dick Axelsson deppar i utvisningsbåset under match fyra i kvalet till SHL mellan Timrå och Djurgården den 2 april 2022 i Timrå. Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN / COP 108 / PO0048

Sista klubben på professionell nivå blev Djurgården. Första sejouren för Axelsson i DIF var under säsongerna 07/08–08/09. Det gick tio år och fem klubbar innan han återvände under säsongen 18/19. Den före detta spelaren förknippas mycket med Djurgården, men erkänner att han varit svag på att stötta laget på plats den här säsongen.

LÄS MER: Dick Axelssons helsköna passning till nye tv-experten Joel Lundqvist – säger tre ord som får alla att garva

Relationen till Dif

Hur mycket följer du Djurgården i dag?
– Tyvärr för lite. Just med barn så har det faktiskt blivit alldeles på tok för lite. Jag önskar att det var fler helgmatcher såklart. Jag var på derbyt senast, och det är den enda matchen jag sett på plats hittills. Men jag har svurit och varit besviken. Samtidigt, när man vet själv hur mycket man har spelat, så är det ju inte nu det avgörs. Men summa summarum – på tok för lite för att uttrycka mig egentligen.

Dick kan tänka sig en ledarroll i framtiden, men den blir inte i Djurgården.
– Det har varit ett svalt intresse där på många sätt och vis. Så nej, i Djurgården kommer jag inte stå. 

Axelsson har tidigare lagt av, för att sen ha börjat spela igen inte långt därefter. Men den här gången är det officiellt – det blir ingen mer hockey för stockholmaren.
– Jag får den där frågan till mig ungefär tio gånger per dag ibland. Men nej, tillslut gjorde jag så att jag lovade alla runtomkring mig att inte börja igen. Den som blev ledsnast var ju såklart min mamma, som tyckte att vi skulle ha ett familjemöte om jag skulle sluta eller inte. Så jag var tvungen att stämma i bäcken lite och sa att det var mitt beslut. Så nu, nej, det blir inget mer, lovar Dick Axelsson. 

LÄS MER: Dick Axelssons ärliga ord om krisande klubbarna i SHL – det är HV71:s största problem: ”Levt rövare”