Tidigare Djurgårdsspelaren Dick Axelssons tunga kritik efter klubbens säsongsinledning i Hockeyallsvenskan: ”Helt värdelösa”

Stockholmshockeyn har sällan mått sämre.
Då vet Dick Axelsson vem han lägger skulden på.
– De är helt värdelösa på att fixa saker tycker jag, säger den tidigare Djurgårdsspelaren till Sportbibeln.

Efter åtta raka säsonger i SHL åkte Djurgården ur högstaserien säsongen 2021/2022. Förra säsongen tog sig mesta mästarna till final i slutspelet, där man föll mot Modo. I år har klubben inlett säsongen svagt, och de ligger på elfteplats.

Dick Axelssons oro

Värsta rivalen AIK har det också tufft. Klubben har spenderat de tio senaste säsongerna i Hockeyallsvenskan. De har tagit sig till final vid två tillfällen men inte lyckats nå uppflyttning till SHL. Med det sagt finns det inget Stockholmslag i den svenska högstaserien. Det kan man jämföra med fotbollen där det finns fyra klubbar från Stockholm för tillfället.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Axel Andersson, Djurgården, Mathew Maione, AIK, hockey, Hockeyallsvenskan
231025 Djurgårdens Axel Andersson och AIKs Mathew Maione under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Djurgården och AIK den 25 oktober 2023 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / kod JZ / JZ0435

Dick Axelsson ser med oro på utvecklingen av hockeyn i Stockholm, staden han växt upp och bor i. Historiskt har Stockholm varit starka i ungdomsturneringen TV-pucken. Men det menar den tidigare hockeyspelaren på senare tid berott på att Stockholm har många spelare snarare än en bra utveckling.
– Stockholmshockeyn blir bara sämre och sämre tycker jag, på många sätt. Man vet ju själv, man är avundsjuk på de här polarna som bor i småstäderna som bara kan åka till ishallen och köra. Eller uterinkar, och sjöarna fryser och havet fryser och allt vad det heter. Där jag bor är det knappt allmänhetens åkning på dagarna. Så det är ett stort problem, och det är väldigt svårt också kanske att hitta ytor och platser att bygga på, säger Axelsson till Sportbibeln. 

Tunga kritiken

Hur allvarligt är det att både AIK och Djurgården går så svagt i Hockeyallsvenskan?
– Det är klart att det är allvarligt. Men problematiken ligger ju hos Stockholms Stad egentligen, med egna arenor och så vidare. Det är svårt att hitta någonting som kan göra att lagen får en större kassa och utvecklas på andra plan än hockeymässigt också. För Stockholms Stad är just nu helt värdelösa på att fixa saker tycker jag.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Dick Axelsson, hockey, Djurgården Hockeyallsvenskan
220315 Djurgårdens Dick Axelsson under uppvärmningen inför ishockeymatchen i SHL mellan Malmö Redhawks och Djurgården den 15 mars 2022 i Malmö. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0099

Dick Axelsson har spelat i klubbar som Färjestad, Modo och Frölunda. Men starkast brukar han förknippas med sina år i Djurgården, som också är klubben där han spenderade mest tid under sin karriär.
– Det är ett stort minusbetyg att både AIK och Djurgården är i Hockeyallsvenskan och är två mediokra lag faktiskt, säger Axelsson.

LÄS MER: Dick Axelssons ärliga ord om krisande klubbarna i SHL – det är HV71:s största problem: ”Levt rövare”