Dick Axelssons ärliga ord om krisande klubbarna i SHL – det är HV71:s största problem: ”Levt rövare”

HV71 har fått en riktigt tuff start på säsongen.
Dick Axelsson tippar den främsta orsaken.
– De har underlevererat och underpresterat ganska rejält, säger han till Sportbibeln.

Det har gått tufft för flera storlag i SHL den här säsongen. Och över tid. De senaste nio åren har Växjö Lakers vunnit fyra titlar. Innan 2015 hade klubben noll. Samtidigt har mesta mästarna Djurgården inte vunnit sen 2001, och en klubb som Brynäs har sett ljusare dagar.

Synar krislagen

I SHL är det nu Färjestad som leder. Samtidigt har det varit en tuff inledning för klubbar som Frölunda och Rögle. Den tidigare hockeyspelaren Dick Axelsson kan se en röd tråd för de krisande klubbarna.
– Det har ju varit de här stora lagen som har varit de bästa, de som har haft mest pengar har vunnit tidigare. Men nu har det ju kommit mer spelare från egna leden, juniorleden, som ofta är bättre än de här snubbarna som har 300 000 kronor i månaden. Det har blivit en maktfaktor nu, säger Axelsson till Sportbibeln.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Dick Axelsson, Djurgården, hockey Hockeyallsvenskan
220217 Djurgårdens Dick Axelsson under ishockeymatchen i SHL mellan Djurgården och Växjö den 17 februari 2022 i Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / KJ0057

Även Leksand går knackigt och ligger på en elfteplats i tabellen.
– Du ser ju på Leksand, de försöker värva allting som finns. Det enda sättet för dem att få bra spelare, det är att lägga massa pengar. Men det börjar synas mer och mer i dagens samhälle att det inte riktigt är melodin i hockeyn. Utan det måste börja satsas mer på de egna leden, för spelarna tjänar på tok för mycket för vad de presterar egentligen, säger Axelsson.

Axelssons HV71-dom

Så sent som 2017 vann HV71 SM-guld, och har totalt vunnit fem titlar. Den här säsongen har klubben inlett med elva förluster och fyra segrar, och laget ligger nu sist i SHL.
– Jag hade ju dem som SM-guldvinnare förra året… Det är svårt det där laget, jag tycker liksom att allting finns. Nubben (Kent Norberg) har ju varit fantastisk i Timrå tidigare. Men nu när han kanske har fått lite för mycket pengar så har det blivit för mycket värvningar och för lite kontinuitet i laget tycker jag. Det byts ut mycket och så vidare. Så han har levt lite rövare där tycker jag.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tommi Tikka, Hugo Fransson, Mikael Seppälä, HV71, hockey SHL
231021 HV71s Tommi Tikka, Hugo Fransson och Mikael Seppälä innan ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Malmö Redhawks den 21 oktober 2023 i Jönköping. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0436

Med tolv matcher spelade fick Tomas Montén lämna uppdraget som huvudtränare i HV71. Ersättaren blev klubbdirektör Johan Lindbom.

Men Dick Axelsson ser något annat som den största anledningen till HV:s svaga resultat så här långt.
– Det är ju egentligen de här 20 spelarna på isen som ska göra det som har underlevererat och underpresterat ganska rejält, tyvärr, säger han.

LÄS MER: Här drar han iväg tidernas hårdaste slagskott – demolerar både mål och kafeteria(!)