Armand Duplantis okända kamp – ärliga orden om stunden som förändrade allt för honom: ”Jag ville slå tillbaka”

Armand Duplantis är tillbaka i Rom.
Arenan där EM avgörs har stor betydelse för honom.
– Det var väldigt viktigt, säger han.

Armand Duplantis tog sig lekande lätt vidare till final i friidrotts-EM, och den gigantiske favoriten i stavhopp behövde bara ett hopp på sig i kvalet. Duplantis är tidernas bästa stavhoppare, och vinner i stort sett varje tävling han ställer upp i. Allt annat än EM-guld vore en sensationell skräll.

Tillbaka på rekordarenan

Kanske är Duplantis lika extra stor favorit den här gången, då han minst sagt har varma minnen från att tävla i Rom. Det var här som Duplantis, 2020, slog Sergej Bubkas utomhusrekord på 6,14. Trots att det inte är ett officiellt världsrekord, då Internationella Friidrottsförbundet inte gör någon skillnad på inomhus och utomhus, så hade det stor betydelse för Mondo.

Sergej Bubkas utomhusrekord hade stått sig i hela 26 år, och trots att Duplantis redan hade slagit det officiella världsrekordet vid den tiden, så var utomhusrekordet ytterligare ett kvitto.

– Det var väldigt viktigt. Det var ett rekord jag verkligen, verkligen ville slå, säger han till Expressen

“Ville slå tillbaka”

Det var redan vid år 2000 som reglerna ändrades, och världsrekord gällde oavsett om det var inomhus eller utomhus. Men för Mondo var det ingen större skillnad.

– De hade ändrat reglerna, men för mig kändes det som världsrekord. Sen var det ett Bubkarekord med, som gjorde det än mer speciellt.

Armand Duplantis, stavhopp
240205 Armand Mondo Duplantis during a press conference ahead of Mondo Classic on February 5, 2024 in Uppsala. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / kod JZ / JZ0497

Innan utomhusrekordet hade dessutom Mondo haft en lite tyngre period, då Covid-19 ställde in flera tävlingar, och motivationen tröt. När Duplantis klarade 6,14 utomhus var det ett bevis att han var tillbaka.

– Man kan säga att jag ville slå tillbaka lite grann, att visa att det är på den här nivån jag är nu, säger han, och fortsätter: 

– Och att jag kommer vara den utövaren från och med nu. 

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev