Armand Duplantis hjärtevärmande svar efter SVT-profilen Jacob Hårds tydliga kritik – erkänner nu: ”Jag tycker synd om dem”

Armand Duplantis hade verkligen en toppenkväll i Rom.
Han vann EM-guld, slog mästerskapsrekord och tog hem nästan 600 000 kronor.
Men nu svarar ”Mondo” på kritiken från SVT-profilen Jacob Hård.

Det blev ännu en historisk kväll för Armand Duplantis under den sista dagen av friidrotts-EM i Rom. På onsdagskvällen vann ”Mondo” ännu ett guld till samlingen när han säkrade EM-guldmedaljen tämligen enkelt.

Duplantis succé

Därefter höjde svenske världsstjärnan upp ribban till 6,10 meter. Duplantis klarade det i första försöket och säkrade därmed både nytt mästerskapsrekord men även 600 000 kronor i prispengar också.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, Mondo
240612 Armand Duplantis of Sweden celebrates on the podium after winning the men’s pole vault final during day 6 of the 2024 European Athletics Championships on June 12, 2024 in Rome. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / VG0622

För första gången någonsin delades det ut segerbonus på ett friidrotts-EM men det historiska beslutet har också fått stor kritik. För det är inte alla guldmedaljörer som får ta del av prispengarna utan sex miljoner kronor delas upp på tio olika grupper, där den med bäst resultat tar hem bonusen.

Mondo om kritik

Duplantis stavhoppsgren jämfördes därför med de andra hoppgrenarna och då behövde svensken hoppa minst 609 meter för att få fler poäng än trestegsvinnaren Jordan Alejandro Diaz Fortun som hoppade 18,18 meter.
– Att han väljer 6.10 är för att europeiska friidrottsförbundet infört prispengar i det här europamästerskapet och det är ett komplicerat och i mina ögon lite knasigt system, sa kommentatorn Jacob Hård i SVT-sändningen och riktade tydlig kritik mot beslutet om prispengarna.
– Nu ska Duplantis göra ett resultat som är bättre än trestegvinnarens 18.18 i går. Jag tycker själv det är lite löjligt att jämföra grenar på det viset, jag tycker faktiskt det är rätt omöjligt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jacob Hård, SVT
200105 Jacob Hård of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Armand Duplantis är lika nöjd med både prispengarna och att han förbättrade sitt eget mästerskapsrekord med 6,10 meter.
– Båda är nice, säger Mondo till svenska medier på plats i Rom. 
– Jag tror faktiskt att båda delarna gav mig en liten extra push för att klara den höjden.

LÄS MER: Armand Duplantis första ord efter stora EM-guldsuccén: ”Det här tar jag inte för givet”

Nu ger han också svar på den stora kritiken mot hur prispengarna delas ut.
– Det är ett bra system för mig i alla fall. Jag vann, så jag ska inte klaga på det. Jag tycker synd om de andra hopparna, jag tror att de har andra-, tredje- och fjärdeplats i totalpoäng efter det de gjorde. Så jag tycker synd om dem, säger 24-åringen efter EM-guldet. 

Vad tycker du om kritiken efter Duplantis EM-guld? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev