Armand Duplantis första ord efter stora EM-guldsuccén: ”Det här tar jag inte för givet”

EM-guld, mästerskapsrekord och bonus – sedan var planen att Armand Duplantis skulle ha hoppat klart i Rom.
Men stjärnan ångrade sig och gjorde tre försök på världsrekordhöjden 6,25 meter.
– Bara för kul, säger han.

Trött och hungrig men också glad. Det var känslorna för Armand Duplantis när han lämnade Olympiastadions inre efter att ha säkrat karriärens tredje EM-guld (ute).
– Jag gjorde vad jag ville göra och jag hoppade väldigt bra bara. Det kändes jättebra. Jag är nöjd med vad jag gjorde och EM-guld är nånting som jag inte tar för givet. Tredje gången också. Det är skithäftigt, säger Mondo Duplantis.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, friidrotts-EM
240612 Armand Duplantis of Sweden poses with his gold medal after winning men’s pole vault final during day 6 of the 2024 European Athletics Championships on June 12, 2024 in Rome. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / VG0622

Planen var att Duplantis skulle ta 6,10 och därmed säkra både mästerskapsrekordet och bonuspengar på nästan 600 000 kronor. Självklart gjorde han det.

”Båda är nice”

Men vilket som var viktigast, rekord eller pengar, hade han svårt att välja på.
– Båda är nice. Båda gav mig en push för att hoppa över (6,10). Planen var att jag inte skulle försöka på världsrekordet i dag, mina föräldrar och jag snackade om det och jag var mest intresserad av att vinna, ta 6,10 och sen chilla. Men bara för kul, säger han om varför han trots allt gjorde tre försök på 6,25.

Det första försöket på rekordet var det bästa.

Artikeln fortsätter nedanför.

24-åringen har sagt att han inte tycker att bonussystemet som införts till EM i Rom, där segraren i en grupp av grenar får bonuspengen på 50 000 euro, är rättvist. Efter att ha säkrat bonusen säger han:
– Jag tycker om systemet för det är ett bra system för mig i alla fall. För jag vann så jag ska inte klaga. Men det är lite synd för de andra i hoppgrenarna.

Förtjänar pizza

Det blev en mycket lång kväll – stavhoppet tog nästan 3,5 timme och därefter väntade prisutdelning och intervjuer. Det var en mycket hungrig EM-guldmedaljör som vid 00.30 pratade med svenska journalister. Det blev matsnack i var och varannan mening.
– Det här är väldigt sent, lite för sent, för jag har inte ätit middag. Nu måste jag fokusera på att hitta mat bara, jag är jättetrött och jättehungrig. Jag förtjänar pizza eller pasta.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, friidrotts-EM
240612 Armand Duplantis of Sweden celebrates after winning men’s pole vault final during day 6 of the 2024 European Athletics Championships on June 12, 2024 in Rome. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / VG0622

Han åker nu hem till Sverige och börjar uppladdningen inför OS. Närmaste tävlingen är Diamond League-tävlingen i Paris den 7 juli.
– Jag har ganska lång tid på mig till dess.

Greken Emmanouil Karalis försökte på 5,92, 5,97 och 6,02 men stannade på 5,87 och blev tvåa. Ersu Sasma, Turkiet, och Oleg Zernikel, Tyskland, delade tredjeplatsen på 5,82

Dela artikeln för att hylla Armand Duplantis efter EM-guldet! 🏆

LÄS MER: Armand Duplantis stoppad av familjen – mamma Helena Duplantis ångrar sitt avgörande beslut: ”Jag borde aldrig ha gjort det”

Om Armand Duplantis:

Född: 10 november 1999 i Lafayette, Louisiana, USA.

Bor: Stockholm.

Klubb: Upsala IF.

Smeknamn: ”Mondo”.

Främsta meriter: Håller världsrekordet i stavhopp på 6,24 sedan Diamond League-tävlingen i Xiamen den 20 april 2024. OS-guld 2021, VM-guld 2022 och 2023, VM-silver 2019, inne-VM-guld 2022 och 2024, EM-guld 2018, 2022 och 2024, inne-EM-guld 2021.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev