Jacob Hårds oväntade kritik – efter Armand Duplantis jättesuccé under friidrotts-EM: ”Det är löjligt”

Armand Duplantis vann inte bara EM-guld.
Han fick dessutom rejält klirr i kassan – tack vare ett nytt bonussystem.
Men Jacob Hård var inte imponerad av den stora förändringen i årets mästerskap.
– Det är lite löjligt, säger han i SVT:s sändning.

Armand Duplantis gick in till årets EM som jättefavorit i stavhoppet. Svensken vinner i stort sett varje tävling som han ställer upp i, men i år fanns en extra morot för Duplantis utöver själva medaljen i sig.

Stora pengaregnet för Mondo

En stor förändring till årets mästerskap var att det nu fanns prispengar för de allra bästa under mästerskapet, för att på så sätt locka de bästa till att ställa upp och inte bara skippa tävlingen då OS stundar om drygt en månad. Totalt kammade Mondo hem 570 000 kronor för sitt hopp på 6,10 – och det var just den höjden som han behövde ta för att på så sätt få bonusen, i konkurrens med de bästa resultaten från längdhopp, tresteg och höjdhopp.

Armand Duplantis hade vunnit tävlingen tidigt, och i vanliga fall brukar Mondo sätta upp ribban direkt på ny världsrekordshöjd. Men tack vare bonuspengarna valde han att göra ett ”mellanhopp” på 6,10, som han klarade i första försöket. Det innebar att Duplantis hade ett bättre resultat än övriga hoppgrenars vinnare lyckades med, och han fick rejält klirr i kassan.

Hårds stora kritik

Men Jacob Hård, SVT:s mångårige kommentator, var inte imponerad. I sändningen under Mondos tävling sågade han det nya systemet.

– Det är något komplicerat och i mina ögon ett lite knasigt system. Där buntar man ihop olika grengrupper, och så säger man att prispengen går till den som gör det bästa resultatet av sprinters, av medeldistansare, och i det här fallet hoppare. Så nu ska Duplantis göra ett resultat som är bättre än trestegssegrarens 18,18 igår, säger Hård.

Armand Duplantis, stavhopp
240610 Armand Duplantis of Sweden during men’s pole vault qualification during day 4 of the 2024 European Athletics Championships on June 10, 2024 in Rome. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / VG0620

Hård motställer sig framför allt att man jämför grenar inom friidrotten.

– Jag tycker själv att det är lite löjligt att jämföra grenar på det här viset. Det är rätt omöjligt faktiskt, men man har valt att göra på det sättet, och man har väl någon rankningstabell som man går på. Så hoppar Duplantis 6,10 så anses det vara bättre, och då är det Duplantis som får prispengarna.

Armand Duplantis var redan inför tävlingen tydlig med att han hade som plan att hoppa den höjd som krävdes för att ta del av bonuspengarna, och efter 6,10 hade han tre försök på världsrekord. Det första var rejält nära, men Mondo får vänta på att höja tidernas bästa hopp till 6,25. 

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev