Armand Duplantis stoppad av familjen – mamma Helena Duplantis ångrar sitt avgörande beslut: ”Jag borde aldrig ha gjort det”

Armand Duplantis är världens överlägset bästa stavhoppare i dag.
Nu avslöjar mamman Helena Duplantis en familjehemlighet om ”Mondo”.
– Jag skulle inte ha gjort det, erkänner hon för Expressen.

Det går inte att stoppa Armand Duplantis med en stav i handen nuförtiden. 24-åringen har vunnit allt som går att vinna senaste åren och samlat guldmedaljer på hög.

Duplantis karriär

Hela åtta världsrekord har det också blivit för ”Mondo” som är högaktuell med friidrotts-EM just nu. Han må vara född i USA men har verkligen tagit Sverige till sitt hjärta och känner en oerhört stolthet att få dra på sig den blågula landslagströjan.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, Mondo
240608 Armand Duplantis of the Swedish national athletics team poses for a portrait at a press event during day 2 of the 2024 European Athletics Championships on June 8, 2024 in Rome. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0574

Pappa Greg Duplantis fick ge sig när sonen valde mamma Helena Duplantis hemland att representera i stavhopp. Det tackar alla svenskar för som har fått en sann världsstjärna att följa och heja på.

Mammans beslut

Armand har också blivit mycket bättre på att prata svenska nuförtiden, vilket många tv-tittare uppmärksammat under friidrotts-EM. Till skillnad mot i början av friidrottskarriären, då han bara pratade engelska i intervjuer med svenska medier.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, Mondo
230702 Helena Duplantis, mother and coach, talks to Armand Duplantis of Sweden in men’s pole vault during Bauhaus-galan, part of the Diamond League series, on July 2, 2023 in Stockholm. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0496

Nu avslöjas en familjehemlighet om Mondos uppväxt, då föräldrarna hade som plan att han skulle vara tvåspråkig redan i tidig ålder. Men det fick tyvärr stora konsekvenser.
– Jag pratade bara nonsens. Jag var riktigt dålig på engelska när jag började förskolan (i USA), erkänner Duplantis för Expressen.
– Jag antar att jag inte var klipsk nog som barn att kunna hantera båda språken. Jag var mer den sportige atlet-typen redan då, säger han med ett skratt.

LÄS MER: Armand Duplantis oväntade kritik mitt under EM – mot beslutet som hyllats av precis alla: ”Det är problematiskt”

Familjen tog lille Armand till en talpedagog och fick då rådet att förbjuda svenska helt i hemmet. Vilket de gjorde och stoppade honom från att prata svenska men mamma Helena kan ångra det avgörande beslutet än i dag.
– När talpedagogen sa så… Jag skulle aldrig ha gjort det, men jag slutade prata svenska med honom och började i stället prata engelska med alla barnen, berättar hon för kvällstidningen. 
– Jag vet inte varför det blev så, men det är svårt i Louisiana att hålla i gång ett språk som svenskan. För det är ingen annan runt omkring som pratar det.

Är Armand Duplantis Sveriges bästa idrottare just nu? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev