Armand Duplantis oväntade kritik mitt under EM – mot beslutet som hyllats av precis alla: ”Det är problematiskt”

Beslutet har hyllats av precis alla friidrottare.
Men Armand Duplantis är inte helt nöjd.
– Upplägget är problematiskt, säger Mondo till DN.

Det hör inte till vanligheterna att stora mästerskap innebär rejäla klirr i kassan. EM, VM och OS brukar i stället handla om ära mer än prispengar, men då friidrotts-EM och OS i år bara är månader ifrån varandra så tog Europeiska Friidrottsförbundet ett ovanligt beslut.

Beslutet som alla hyllat

För första gången får nämligen de aktiva göra upp om en prispott på 5,7 miljoner kronor. 50 000 euro kommer delas ut till tio olika vinnare, som tävlar i olika kategorier. Exempelvis så tävlar alla höjdhoppare, stavhoppare, längdhoppare och trestegare mot varandra om att få bonusen.

Beslutet om att dela ut prispengar har hyllats av många, och det är tydligt att det ger samtliga en extra morot att faktiskt ställa upp, och inte bara prioritera OS. Armand Duplantis är en av alla som hyllat beskedet.

– Jag tycker att det är ett steg i rätt riktning. Det är bättre än ingenting, säger Mondo till DN.

Oväntade kritiken

Men samtidigt är inte Mondo helt nöjd. Duplantis har en väldigt god chans att få bonusen, då han behöver ett hopp på 6,05. Men han önskar att det var fler idrottare som kunde få ta del av prispotten.

– Jag tror att det kan fungera bra för mig, men det är inte så många som kommer att få pengar och det är ett problem med det här upplägget, faktiskt. Det är många som vinner utan att få någonting för det, säger han.

231009 Pole vaulter Armand Duplantis of Sweden during a press event arranged by the Swedish Olympic Committee on October 9, 2023 in Stockholm. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0532

Armand Duplantis har en stor fördel när det kommer till jakten på bonuspengarna. Han tävlar sist av samtliga, och trots att det krävs mycket av höjdhoppare och trestegarna för att Mondo ska behöva hoppa högre än 6,05, så har han alla resultat att gå på.

– Det är ganska skönt att de hoppar före mig så jag vet exakt vilken höjd jag behöver klara. Då ska jag köra den exakta höjden, säger Duplantis, och fortsätter:

– Men det är inte mitt största mål. Först och främst ska jag vinna, och sedan får jag göra ett hopp som är bättre än det bästa i längd, höjd eller tresteg.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev