Thomas Ravellis tydliga dom för krislaget IFK Göteborg – och förslaget som kan rädda allt: ”Det är en gåta för mig”

IFK Göteborg har gått trögt de senaste åren.
Blåvittikonen Thomas Ravelli har ett förslag på en åtgärd.
– Som vi gjorde på 90-talet, säger han till Sportbibeln.

Thomas Ravelli, 64, spelade i IFK Göteborg mellan 1989 och 1997. Under de åren vann den tidigare målvakten sex SM-guld med klubben, och de kvalificerade sig till Champions League-gruppspel tre gånger.

Ravelli om Blåvitt

De senaste åren har inte varit lika framgångsrika för IFK Göteborg. Klubben har slutat utanför topp sex varje säsong sen 2017. Bottennoteringen kom 2020 när laget slutade på en tolfteplats. Den här säsongen har Blåvitt som sämst varit nere på nedflyttningsplats, men har nu lyft och ligger på tiondeplats.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Ravelli, IFK Göteborg, allsvenskan fotboll
230916 IFK Göteborgs jubel efter 1-0 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Brommapojkarna den 16 september 2023 i Göteborg. Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN / COP 206 / NE0244

Lyftet har Thomas Ravelli svårt att förklara.
– Att nu helt plötsligt ha tagit så många poäng och spelat så bra fotboll, det är ju en gåta för mig. Jag kan inte svara på det där, och det finns nog ingen som kan göra det heller. Hur det kan vända på det här viset som det har gjort nu, säger han till Sportbibeln.

Jämför med MFF

Blåvittikonen har däremot en teori om varför det gått så trögt innan lyftet.
– Helt plötsligt har de börjat vinna matcher. De har kanske fått in en eller två spelare som kanske har lyft laget. Men om ett lag inte funkar under en längre period, det måste ändå ha att göra med tränare och ledning och att man köper in fel spelare. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Ravelli, IFK Göteborg, allsvenskan fotboll
191029 Thomas Ravelli blir intervjuad i sitt hem den 29 oktober 2019 i Mölnlycke. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_456

Ett lag som inte hade sin bästa säsong ifjol var Malmö FF, som innan dess radat upp framgångar. De har också svajat under nuvarande säsong, men har efter några bra resultat tagit över ledningen i Allsvenskan.
– Kolla på Malmö, de har ju också haft problem. De har ju jättestor plånbok och kan köpa nästan vilken spelare som helst. Även om de har spelat ganska dåligt ett antal månader, men nu leder de serien och det är ju tack vare den här bredden de har, säger Ravelli när han jämför Malmö och IFK Göteborg. 

LÄS MER: Glenn Hysén säger exakt vad han tycker om landslaget – ärliga orden till svenska spelarna: ”Det är synd om dem”

Thomas förslag

För att Blåvitt ska hitta tillbaka till de rätta noterna tror Ravelli att laget måste titta tillbaka till hans tid och deras tillvägagångssätt.
–  I slutändan handlar det ju om att man måste försöka bygga ett lag med ungdomar från de egna leden, som vi kanske gjorde på 90-talet, början av 90-talet.

– Vi hade 2-3 etablerade spelare, bland annat jag, och Pontus Kåmark, Kenneth (Andersson). De var i och för sig ganska unga de också, men. Sen byggde vi på det. Och man byggde laget på det viset, att det kom unga killar in som då utvecklades och blev otroligt duktiga, säger Thomas Ravelli.

LÄS MER: Henrik Larssons stora bekännelse – därför ville han inte att sonen Jordan Larsson skulle börja spela fotboll