Henrik Larssons stora bekännelse – därför ville han inte att sonen Jordan Larsson skulle börja spela fotboll

Det är inte lätt att vara son till den store Henrik Larsson.
Fråga bara Jordan Larsson som har de stora skorna att fylla.
– Det är en enorm press på honom eftersom jag var den spelare jag var, erkänner ”Henke” för P4 Extra.

Få svenska fotbollsspelare kan mäta sig med Henrik Larssons fantastiska meritlista. Han är än i dag hyllad som ”The King of Kings” i Celtic efter att ha öst in mål under så många år i Skottland.

Larssons karriär

”Henke” bevisade också sin storhet hos jätteklubbarna Barcelona och Manchester United på ålderns höst genom att hjälpa lagen både till Champions League- och Premier League-titel. I tidig ålder gick också sonen Jordan Larsson i pappas fotspår och blev kär i fotbollen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Larsson, Jordan Larsson, fotboll
040525 Fotboll, Celtic – Sevilla: (Henrik Larssons sista match för Celtic) Henrik Larsson och Jordan Larsson (Son), Celtic Bildbyrån – 27549 D

Hans karriär började i Barcelonas ungdomsakademi som liten knatte och därefter följde han med pappa Henke till både Högaborg och Helsingborg där far och son var tränare och spelare i lagen. Sedan dess har Jordan gått sin egen väg i fotbollskarriären och spelat för NEC Nijmegen, IFK Norrköping, Spartak Moskva, AIK, Schalke 04 och nu senast FC Köpenhamn.

Sonen Jordan

Men om man frågar Henrik Larsson så hade han helst sett att sonen, som i dag är 26 år gammal, aldrig började spela fotboll, på grund av han själv.
– Jag hade kanske hellre sett att han skulle bli något annat, säger Henke i en intervju med P4 Extra.
– Jag är ju medveten om vilken press som kommer på honom med tanke på historiken och alltihop. Som förälder är ett av dina största uppdrag att skydda dina barn, och det är ju ganska naturligt att jag utifrån min position vill göra det. Men utifrån hans val så stöttar jag honom till 100 procent.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Larsson, Jordan Larsson, fotboll
150606 Helsingborgs Jordan Larsson kramas av pappa tränaren Henrik Larsson i matchen i allsvenskan mellan Helsingborg och Åtvidaberg i Helsingborg 6 juni 2015. Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN / kod LM / 64773

Den här bekännelsen från pappa Larsson kom redan 2015 när sonen Jordan precis hade gjort entré i Allsvenskan med Helsingborg. Då fick han en tuff start med noll gjorda mål på de åtta första matcherna, men pappa och HIF-tränaren Henke var inte särskilt orolig över det.
– Han har inte gjort mål än säger folk, nej, men jag det är lite andra grejer jag tittar på också som gammal forward och tränare. Jobbet han lägger ned i försvarsarbetet har varit riktigt bra. Sen är det klart att som forward blir du alltid bedömd utifrån hur många mål du gör, men jag är övertygad om att det kommer, säger han i intervjun.

LÄS MER: Henrik Larsson avslöjar den enskilt bästa han någonsin spelat med – och ingen kan vara förvånad över svaret

Men det skulle bara bli 18 mål i Helsingborgströjan för Jordan Larsson som lämnade klubben tillsammans med farsan efter tumultartade scener när HIF åkte ur Allsvenskan 2016. Sedan dess har Jordan återvänt till Allsvenskan vid två olika tillfällen men valt andra svenska klubbar istället.

Är Henrik Larsson Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna? Dela artikeln och säg din åsikt!