Henrik Larsson avslöjar den enskilt bästa han någonsin spelat med – och ingen kan vara förvånad över svaret

Spel i storklubbar som Celtic, Manchester United och Barcelona.
Så det borde vara svårt för Henrik Larsson att utse sin allra bästa lagkamrat.
Men han tvekar inte en sekund – och det är svårt att argumentera mot honom.

Under några år var Henrik Larsson en av världens absolut bästa målskyttar. Han hade snabbheten och spelsinnet, och han kunde göra mål på precis vilket sätt som helst. Det spelade ingen roll om bollen låg på vänster- eller högerfoten, eller om han behövde använda pannan. Det var, stort sett alltid, mål ändå.

Otrolig karriär

Henrik Larsson fick sitt internationella genombrott i Nederländerna men det var i Celtic som karriären tog fart på riktigt. Henrik Larsson vann Guldskon, och blev en legendarisk kultlirare på Skottland med sitt enorma målgörande. Larsson hann dessutom med spel i storklubbarna Barcelona och Manchester United innan karriären tog slut.

Henrik Larsson, Barcelona
060517 Fotboll, Champions League Final: Henrik Larsson, Barcelona, jubel efter seger i Champions League. medalj, guld, arena Stade De France, konfetti. © Bildbyrån – 70213 –

Larsson var dessutom en trotjänare i det svenska landslaget, där han hade ett imponerande målsnitt. Under de många åren i europeiska toppfotboll hann Larsson med att spela med en rad legendariska lirare. Zlatan Ibrahimovic i landslaget, så klart, men även lirare som Xavi, Iniesta, Messi, Ronaldinho, Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney… Ja, listan kan göras väldigt lång.

LÄS MER: Glenn Hysén säger nu det som alla tänker – klockrena orden om IFK Göteborgs jättekris: ”Som ett svin!”

Bästa medspelaren

Men om han själv får välja så är det en av alla ikoner som sticker ut. För några år sedan blev Larsson intervjuad i fotbollsföreningen Grunden Bois:s egna tidning. Han fick då en fråga om vem som egentligen varit den allra bästa han spelat med, och han tycks inte behöva fundera särskilt länge.

– Det är Ronaldinho, säger Larsson.

Henrik Larsson, Sverige
040614 Fotboll, EM, Sverige – Bulgarien: Henrik Larsson, Sverige, jubel efter sitt första mål © Bildbyrån – 27563 D

Ronaldinho var under några år en av världens absolut bästa spelare, känd för att alltid bjuda på det lilla extra och att alltid spela med ett leende på läpparna. Under tiden i Barcelona blev Ronaldinho och Larsson vänner, och brassen såg dessutom upp till Larsson. Det ska till och med gått så långt att Ronaldinho regelbundet använde smeknamnet ”idol” för att prata med Larsson.

LÄS MER: Hårda avslöjandet om Zlatan och förre lagkamraten – stjärnan var en av fyra(!) som Ibrahimovic avskytt