När Kennet Andersson läxade upp självaste Roberto Baggio – som lämnade rummet likt en skamsen hund

Kennet Andersson tröttnade på Roberto Baggios beteende.
Utskällningen fick stjärnan att lämna omklädningsrummet likt en skamsen hund.
– Det är inte rättvist. Så gör man bara inte, sa svensken i uppläxningen.

För svenska fotbollsälskare kommer Kennet Andersson alltid vara ihågkommen för sina otroliga insatser under sommaren 1994. Sverige chockade världen under fotbolls-VM, och truppen spelade sitt livs fotboll, vilket räckte hela vägen till en sensationell bronsmedalj. Och en av de absolut viktigaste spelarna var just Kennet Andersson.

Stjärna i Bologna

Anfallaren svarade för sanslösa fem mål, och under en sommar var han faktiskt en av hela Europas giftigaste, och mest eftertraktade, spelare. Inför mästerskapet var Andersson redan överens med franska Caen, men där blev det bara en säsong, och från 1995 till 2000 blev det bara spel i Italien. Största framgång skördade Andersson i Bologna, där han bland annat spelade med storstjärnan Roberto Baggio.

Artikeln fortsätter efter bilden

980405 Kennet Andersson, Bologna © Bildbyrån

Roberto Baggio hade under början av 90-talet varit en av världens främsta fotbollsspelare, men var under en säsong i Bologna. Kennet Andersson brydde sig dock inte särskilt mycket om att det var en av fotbollens största stjärnor som var i samma omklädningsrum. Svensken stod upp för det som var rätt, och var inte rädd att säga ifrån om något var fel. Och det slutade med en rejäl utskällning riktad mot ikonen.

LÄS MER: Maradonas okända råd till en ung Zlatan Ibrahimovic – som kan ha förändrat precis allt: ”Det sa jag till honom”

Skällde ut Baggio

Kennet Andersson beskriver sig själv som hyfsat lågmäld under tiden i Bologna, men när Roberto Baggio blev petad i en match mot Juventus, hans forna lag, så kunde han inte längre sitta tyst vid sidan och titta på. Baggio svarade nämligen med att komma sent till matchsamlingen.

 – Jag sa inte så mycket i laget. Jag blev kanske förbannad två gånger per säsong. Den gången blev jag verkligen det. Jag tycker också det var fel att han inte fick spela mot Juventus. Men att inte komma i tid, då kom mitt rättvisepatos fram, säger Kennet Andersson till Expressen.

Artikeln fortsätter efter bilden

980301 Roberto Baggio, Bologna © 4 Bildbyrån

När Roberto Baggio väl kom till omklädningsrummet, irriterad och sen, så kunde inte Andersson hålla sig längre.

– Det var fel av tränarna att inte ta ut dig. Men du måste komma till matchen som alla vi andra. När du inte gör det, då säger du att vi andra är skit. Det är inte rättvist. Så gör man bara inte, sa svensken.

Och Anderssons ilska gav önskat resultat. Baggio ska ha lagt sig platt, erkänt sitt misstag – och därefter inte betett sig på liknande sätt igen. Snacka om helt rätt agerat av Kennet Andersson – ingen är större än laget!

Dela för att hylla Kennet Andersson – en riktig ikon!

LÄS MER: När SHL-stjärnan fick en uppvärmning att minnas – med duell mot självaste Zlatan: ”Frågar du mig så…”