Maradonas okända råd till en ung Zlatan Ibrahimovic – som kan ha förändrat precis allt: ”Det sa jag till honom”

När Maradona pratade – då lyssnade man.
Även Zlatan Ibrahimovic.
Argentinaren delade en gång med sig av värdefulla tips till svensken – som kan ha förändrat allt.

När Diego Maradona gick bort, alldeles för tidigt, så sörjde en hel fotbollsvärld. Det är många som håller argentinaren högst genom alla tider, och det är svårt att säga emot faktumet att han tillhör den absoluta toppen av fotbollsspelare genom tiderna.

Maradonas hyllning

Maradona var helt unik i sättet han spelade fotboll. Han flög fram på planen, och med en gudalik teknik. Han öste in mål och framspelningar, och förvandlade Napoli till ett topplag att räkna med. När han avslutade karriären gjorde han det som den kanske mest uppskattade spelaren i historien, och hans minne kommer att leva kvar för alltid.

Diego Maradona, Argentina
920801 Fotboll: Diego Maradona, Argentina. © Bildbyrån – dia

Maradona var även tränare under många år, och han var någon som nästan alla världsstjärnor såg upp till. Så även Zlatan Ibrahimovic. Och faktum är att Ibrahimovic och Maradona hade en del kontakt under inledningen av svenskens karriär, då han slog igenom i Serie A. När Maradona träffade Expressen för en intervju, 2006, så öste han beröm över svensken, men han var även tydlig med att det fanns tydliga förbättringsområden. 

Okända rådet

Maradona berättade då vad svensken behövde förbättra.

– Zlatan är en bra spelare. Men han måste ligga närmare målet. Han lever ju bara på tre fjärdedelar av planen. Allt han presterar där måste han ta med sig in framför mål, sa han.

Men Maradona gav dessutom råden till Zlatan.

– Jag har pratat med Zlatan genom Ciro – Ciro Ferrara (tidigare Juventusback), en riktigt god vän – och sagt att han oftare ska ta direkt sikte på mål. Inte vänta för länge när han får läge. Han måste se till att inte behöva slita så mycket nere i planen innan han ska gå på avslut. Det vill säga, han måste söka – och välja – de lägen som gör att han kan avsluta mer kraftfullt inne i straffområdet.

040912 Fotboll, italiensk, Juventus: Zlatan Ibrahimovic © Bildbyrån

Maradona var dock tydlig med att det var upp till Zlatan att göra något av råden han gav.

– Det är ju i alla fall vad jag har sagt till honom. Därefter hänger det ändå på så många andra saker, sa han.

Efter intervjun så började också Zlatan Ibrahimovic, slump eller inte, att leverera ordentligt. Han växte fram som en världsanfallare som vräkte in mål i säsong efter säsong, och land efter land.

Dela artikeln för att hylla Diego Maradona och Zlatan Ibrahimovic – två av fotbollens absolut största!

LÄS MER: När Stefan Schwarz inte tog någon skit och fick David Beckham att gråta efter tidernas elakaste överkörning