Maradona pekade en gång ut tidernas bästa svensk – du kan aldrig gissa vem han valde: ”Jag blev chockad”

Vem är den bästa svensken genom tiderna?
En gång utsåg Maradona sin personliga favorit.
Och det var inte direkt det mest väntade svaret…

Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson, Nacka Skoglund, Kurre Hamrin, Gre-No-Li… Många är dem, de svenska fotbollsspelare som har dominerat i världsfotbollen. Sverige har varit bortskämda med helt otroligt bra spelare genom alla åren, och trots att många har Zlatan Ibrahimovic som överlägsen etta – och det är svårt att argumentera mot det – så är det svårt att rangordna alla.

Oväntade favoriten

Men om du frågar Diego Maradona så är ingen av ovan nämnda namn hans favorit. Argentinaren är för många den största spelaren genom alla tider, och under några år gjorde han precis vad han ville i såväl Italien som under VM, då han förde Argentina till guld 1986. Under alla åren inom världsfotbollen hann Maradona möta en hel del bra spelare, men en stack ut för honom.

Diego Maradona, Argentina
920801 Fotboll: Diego Maradona, Argentina. © Bildbyrån – dia

När han intervjuades i Expressen 2006 så fick han frågan om vem hans favoritsvensk genom alla tider var, och då var det inte Zlatan Ibrahimovic eller Henrik Larsson som han tänkte på.

 – Det är svårt att säga. Det har funnits många bra namn. Sverige har ju alltid varit känt för sitt riktigt skickliga försvar. Sin mycket goda organisation, sa Maradona.

Men sedan utnämnde han sin favorit: Johnny Ekström, även känd som Johnny Bråttom.

– En sån som Johnny Ekström gillade jag verkligen. Jag såg honom ofta när han spelade i Italien. Han var lång och ranglig men fortfarande en stor spelare.

LÄS MER: Jesper Blomqvist avslöjar den allra bästa spelaren han mött världsstjärnan – och tvekar inte en enda sekund

”Jag blev chockad”

Johnny Ekström hade en otrolig karriär med spel i bland annat Empoli och Bayern München. Han gjorde 13 mål på 47 matcher i den svenska landslagströjan. Johnny Ekström själv tror att det var tiden i Blåvitt som fick Maradona att fatta tycke för honom.

– Det var jätteroligt att han sa det, sa Johnny till Offside. 

– Jag blev nästan chockad när jag läste det. Sedan tänkte jag efter. Maradona spelade ju i Barcelona innan han gick till Napoli, och följde säkert sitt gamla lag på TV när de mötte Blåvitt i Europacupsemifinalen. Och jag gjorde mål borta mot Napoli andra säsongen och vann EM-kvalets skytteliga då. Sedan gjorde jag en kanonmatch med Bayern München när vi vann över Inter i Europacupen. Han såg säkert den matchen också.”

910110 Fotboll: Johnny Ekström, Cannes © Bildbyrån

Diego Maradona mötte en gång ett svenskt uppvisningslag av svenskar, ihopsatta av Martin Dahlin. Då fick dock Johnny Ekström inte vara med, något han var oförstående till.

– Jag förstår inte varför, säger Johnny. Jag hade verkligen velat vara med i den matchen, sa han, innan han fortsatte:

– Och det hade ju varit roligt för Maradona också om jag varit med.

Diego Maradona, Argentina
900618 Fotboll: Diego Maradona, Argentina, bön. © Bildbyrån – dia

LÄS MER: Henke Larsson utser Sveriges absolut bästa idrottare genom tiderna – och nobbar alla fotbollsspelare