Jesper Blomqvist avslöjar den allra bästa spelaren han mött världsstjärnan – och tvekar inte en enda sekund

Jesper Blomqvist spelade i några av världens största klubbar.
Men vem är den absolut bästa han mötte under alla åren?
Han tvekar inte ens på frågan.

Det är lätt att glömma bort vilken sagolik spelare Jesper Blomqvist var, och vilken sanslös karriär han faktiskt hade. Blomqvist slog igenom stort i IFK Göteborg och vann hela fyra SM-guld med klubben innan han 1996 värvades till storklubben Milan. I Blåvitt hade det även blivit spel i Champions League, och i Italien blev inte direkt motståndet lättare.

Otroliga karriären

Italien tillhörde det absoluta toppskiktet i världen på den tiden, och det kryllade av världsstjärnor i nästan varenda lag. Blomqvist har en helt sanslös meritlista, med totalt fem SM-guld och VM-brons 1994, men det blev bara ett år i Milan, innan flyttlasset gick till Parma. Även där blev det bara en säsong innan 24-årige Blomqvist oväntat nog hamnade i Manchester United, där han agerade backup till världsstjärnan Ryan Giggs.

961208. Fotboll Jesper Blomqvist AC Milan. © Bildbyrån

Jesper Blomqvist hann med att vinna tre ligatitlar med United, och 1999 vann han dessutom FA-cupen och Champions League, med andra ord en klassisk trippel. Men skadeproblemen blev till slut för grava. Blomqvist hade svårt att få speltid även i Everton och Charlton, och det fick honom att flytta hem till Djurgården 2003. Två år senare avslutade han karriären, men han kunde då se tillbaka på en karriär med klubbar som många bara kan drömma om, och lagkamrater som tillhör några av historiens bästa.

LÄS MER: David Beckham utser den allra bästa svensken han mött under karriären: ”En av de mest talangfulla någonsin”

Pekar ut den bästa

I en intervju med Svenska Fans fick Jesper Blomqvist frågan om vem som egentligen var bäst av alla hans lagkamrater under karriären, men det var en för tuff fråga.

– Det fanns så många i både United och Milan och dessutom i Parma där jag spelade med Buffon, Cannavaro och Thuram med flera. I Milan höll jag George Weah väldigt högt, men också Paolo Maldini och Franco Baresi. I United var det David Beckham och Paul Scholes. Det är svårt att välja ut en enskild spelare bland alla, svarade han.

150903 Manchester Uniteds Jesper Blomqvist under fotbollsmatchen Legends Game mellan Manchester United legends och Liverpool legends den 3 september 2015 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Men en fråga var desto lättare att svara på – nämligen vem som är den bästa han någonsin mött. Blomqvist har mött några av historiens bästa spelare, men en stack ut.

– När Ronaldo var i Inter så var han helt otrolig, svarade Blomqvist.

Ronaldo Nazario gjorde 49 mål på 68 matcher i Inter, detta trots att han hade problem med skador.

LÄS MER: Henke Larsson utser Sveriges absolut bästa idrottare genom tiderna – och nobbar alla fotbollsspelare