Henke Larsson utser Sveriges absolut bästa idrottare genom tiderna – och nobbar alla fotbollsspelare

Henke Larsson utser Sveriges absolut bästa idrottare genom tiderna – och nobbar alla fotbollsspelare

Henrik Larsson är en av svensk fotbolls riktigt stora spelare.
Men när det kommer till vilken svensk som är bäst genom tiderna så blir det någon helt annan.
Då nobbar ”Henke” samtliga fotbollsspelare för det största namnet av dem alla.

Det är få som slår Henrik Larsson inom svensk fotboll. Redan 2005 blev ”Henke” framröstad som den bäste svenske fotbollsspelaren av samtliga Guldbollen-vinnare genom tiderna, det här var innan Zlatan Ibrahimovic började prenumerera på guldbollarna.

Henkes karriär

Den Högaborg-fostrade anfallaren går till historien som en av svensk fotbolls allra främsta spelare. Han började karriären med att vara en del av svenska bragdlandslaget som bärgade ett oförglömligt VM-brons i USA 1994.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Larsson, Sverige
040614 Fotboll, EM, Sverige – Bulgarien: Henrik Larsson, Sverige, jubel efter sitt första mål © Bildbyrån – 27563 D

Larsson gjorde hela 106 landskamper och 37 mål för svenska landslaget och är än i dag Blågults bästa målgörare i VM- och EM-slutspel med totalt nio fullträffar. Och på klubblagsnivå är hans karriär faktiskt ännu större.

Svensken fick det mäktiga smeknamnet ”The King of Kings” i Skottland efter sina framgångsrika år hos Celtic med otroliga 175 mål på 221 matcher. Efter åren i Skottland hann Henke även med att sätta stora avtryck i jätteklubbarna Barcelona och Manchester United innan han vände hem och avslutade karriären i Helsingborg.

LÄS MER: Henrik Larssons avslöjande efter alla år – därför klippte han bort klassiska frisyren: ‘Tittar man på bilderna så…’

Bäst i Sverige?

Den stora höjdpunkten under karriären var så klart när Larsson byttes in i Champions League-finalen 2006 och sedan låg bakom Barcelonas mäktiga vändning mot Arsenal. Stjärnsvensken var direkt inblandad i båda målen som gjorde så att han fick lyfta den åtråvärda pokalen den dagen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Larsson, Sverige
190213 Henrik Larsson poserar för ett porträtt under en pressträff med de tävlande i 11:e säsongen av Mästarnas mästare den 13 februari 2019 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Henrik Larsson är helt enkelt klass rakt igenom och han känner också igen klass när han ser det. Det märker vi allra tydligast när han får utse Sveriges bästa idrottare någonsin.

Det är i en spelarenkät som landslaget gjorde med alla spelare 2004 som Henke får ge sitt svar. Frågan lyder: ”Vem är Sveriges bästa idrottsutövare genom tiderna?”

LÄS MER: Johan Cruyffs helt perfekta hyllning till Henrik Larsson är det mäktigaste vi hört: ”Det jag älskar med honom…”

Larssons svar

Då väljer anfallslegendaren att nobba samtliga svenska fotbollsspelare till förmån för den störste ikonen av dem alla. Ingemar Stenmark, blir Henkes svar och han kunde inte ha mer rätt än så.

När han även får frågan om vem som är världens bästa idrottsutövare genom tiderna så blir svaret Carl Lewis.

Vad tycker du om Henrik Larssons val? Dela artikeln och säg din åsikt!