Johan Cruyffs helt perfekta hyllning till Henrik Larsson är det mäktigaste vi hört: ”Det jag älskar med honom...”

Johan Cruyffs helt perfekta hyllning till Henrik Larsson är det mäktigaste vi hört: ”Det jag älskar med honom…”

Johan Cruyff beskrivs som en av fotbollens största och viktigaste spelare någonsin.
Det gör bara den här hyllningen till Henrik Larsson än mäktigare.

Henrik Larsson är utan tvekan en av våra absolut största fotbollsspelare genom tiderna, och hans meritlista talar minst sagt för sig själv. Han har vunnit Guldskon i Europa, vunnit Champions League med Barcelona, och öst in mål vart han än har spelat. Och hyllningarna från några av världens största talar verkligen sitt tydliga språk.

Älskade Henke

Gianluigi Buffon har sagt att Larsson är en av de bästa spelarna han mött, och brasseikonen Ronaldinho kallade Henke, gott och gott, för ”idolen”. Men den kanske mäktigaste hyllningen av samtliga kom från ingen mindre än Johan Cruyff, en av fotbollens mest inflytelserika, skickligaste och viktigaste fotbollsspelare.

Artikeln fortsätter efter bilden

900215 Johan Cruyff, Ajax, röker en cigarett © Bildbyrån

Johan Cruyff var spelaren som klev in i en typ av fotboll och lämnade en helt annan – allt tack vare hans idéer och tankar. Som spelare var Cruyff en pionjär, med teknik som sitt signum, och som tränare var han totalfotbollens fader. Man brukar säga att om det inte vore för Johan Cruyff, så skulle vi inte ha någon Lionel Messi, ingen Xavi, ingen Iniesta och ingen Pep Guardiola. Sättet han förändrade Barcelona – och världsfotbollen – på kommer aldrig att glömmas bort.

LÄS MER: Folkkäre Arne Hegerfors avslöjar sitt stora favoritlag i fotboll – samt favoritspelare: ”Alltid varit speciellt”

”Den ultimata lagspelaren”

Och bland alla spelare i världen så var Henrik Larsson en stor favorit hos Johan Cruyff, och det säger inte så lite om vilken otrolig spelare Henke var. I samband med en Fifa-gala i början av 00-talet, när Henke spelade i Barcelona, så öste nederländaren beröm över svensken.

– Jag älskar hans enkla, ärliga fotbollsstil, sa ikonen, innan han fortsatte:

– Henrik lever inte bara för målen han gör – han är så mycket mer än så.

Artikeln fortsätter efter bilden

Henrik Larsson, Barcelona
060517 Fotboll, Champions League Final: Henrik Larsson, Barcelona, jubel efter seger i Champions League. medalj, guld, arena Stade De France, konfetti. © Bildbyrån – 70213 –

Cruyff var alltså inte bara imponerad över Henrik Larssons smått otroliga målfacit, utan även det arbete han lade ner på planen för att lyfta sina lagkamrater.

– Han är den ultimate lagspelaren och det han gör för tillfället gör spelarna runt omkring honom bättre.

Större än så här blir det knappt! Dela för att hylla Henrik Larsson – en av våra absolut största!

LÄS MER: Wayne Gretzkys gåva till svenska lagkompisarna är värd miljoner – tappades bort i 10 år: ”Jag säljer den aldrig”