Jonna Sundlings stenhårda svar – hotar att bojkotta skid-VM: ”Det känns väldigt tråkigt”

Maja Dahlqvist och Linn Svahn har redan sagt det.
Nu öppnar även Jonna Sundling för att bojkotta skid-VM.
– Det är absolut ett alternativ, säger hon.

Anledningen till den stora debatten är att ryska idrottare nu ser ut att vara nära att få börja delta i internationella tävlingar igen. Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari har ryska idrottare stängts av, och i skidvärlden har det inte varit något undantag. Men den senaste tiden har såväl Fis som IOK öppnat dörren för ryska idrottare.

LÄS MER: Therese Johaugs chockbesked – som öppnar för oväntade comebacken: ”Det är ju inte olagligt”

Sundlings svar

Inom skidvärlden är debatten kanske extra stor, då flera stjärnor under året deltagit på diverse aktiveteter och firanden tillsammans med Vladimir Putin. Men i Sverige är man tydliga: Ryska åkare bör inte få delta. Sedan tidigare har Linn Svahn och Maja Dahlqvist öppnat för att bojkotta skid-VM om ryska åkare tillåts, vilket ledde till stor ilska inom det ryska skidlandslaget.

221011 Jonna Sundling poserar för porträtt under en upptaktsträff anordnad av Svenska Skidförbundet den 11 oktober 2022 i Stockholm. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

Men ilskan har inte skrämt bort övriga svenska åkare från att ha samma åsikt. Nu öppnar även sprintvärldens absolut bästa åkare, Jonna Sundling, för att bojkotta VM i Planica.

– Det är absolut ett alternativ men jag vill inte att det ska gå så långt. Det känns väldigt tråkigt allt det som händer och kriget är så mycket större än vad vi själva är. Jag hoppas att vi inte behöver dra det så långt och jag vet inte ens varför dem har frågan uppe i dagsläget när det har funkat det senaste året, säger Jonna Sundling till SVT.

”Känns inte rätt i magen”

Jonna Sundling tycker att Fis har gjort rätt som stängt av de ryska åkarna, och ser ingen som helst anledning att ändra på den tanken, särskilt då kriget är långt ifrån över.

– Nej, jag tycker dem borde hålla fast i det de sagt tidigare. Det skulle inte kännas rätt i magen att ställas mot åkarna, säger Sundling.

Jonna Sundling, skidor
220217 Jonna Sundling of Sweden with her silver medal at the medal ceremony for women’s cross-country skiing team sprint during day 13 of the 2022 Winter Olympics on February 17, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / JM0291

Och Sundling är inte ensam. Jens Burman hoppas, och tror, att många nationer skulle bojkotta om Ryssland får delta i VM, och han ser heller inget scenario där han står på startlinjen tillsammans och mot ryssar.

– Det skulle inte kännas något bra, man vet att Ryssland använder idrott som propaganda i hemlandet. Jag tycker inte Putin och Ryssland ska ha den möjligheten att marknadsföra sig själva, säger han.

LÄS MER: Frida Karlssons tydliga irritation mot Norge – efter saknaden av Therese Johaug: ”Det kommer bli så…”