Svenska stjärnorna Linn Svahn och Maja Dahlqvist hotar att bojkotta skid-VM: ”Tveklöst beredd på det”

Allt mer tyder på att ryska idrottare snart kan vara tillbaka i internationella tävlingar.
Något som får svenska skidstjärnorna Linn Svahn och Maja Dahlqvist att överväga bojkott av skid-VM.
– Här och nu skulle jag tveklöst vara beredd på det, säger Svahn till TT.

Trots att Rysslands invasion av Ukraina fortgår, kommer det nu allt fler signaler från internationella idrottsorganisationer som skvallrar om att ryska idrottare snart är välkomna tillbaka in i värmen.

Öppnar för ryska åkare

IOK:s ordförande Thomas Bach sa nyligen att målet är att ”få idrottare med ryskt pass som inte stödjer kriget tillbaka till tävlingarna”.

Och Internationella skid- och snowboardförbundets (Fis) generalsekreterare Michel Vion är ännu tydligare med att han vill få tillbaka ryska och belarusiska skidåkare till tävlingarna.

– Kanske kan vi hitta en lösning till december. Eller inför VM här i Planica, säger Vion.

210207 Linn Svahn of Sweden looks dejected after competing in a Women’s Team Sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on February 7, 2021 in Ulricehamn. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Om Vion hade väntat sig ett stöd i frågan från de svenska stjärnåkarna, så har han fel. Både Linn Svahn och Maja Dahlqvist reagerar starkt på uttalandet och försöket att öppna för ryska och belarusiska skidåkare.

”Det är skamligt”

– Det är skamligt, det är inte okej. Så länge som Ryssland för krig mot Ukraina måste vi ta avstånd från det och inte välkomna ryska deltagare. Jag tycker det är en tydlig ståndpunkt som idrotten ska ha. Tyvärr hänger idrott och politik ihop, säger Svahn till TT.

– Det är helt fel. Jag förstår inte hur de resonerar när de tänker på att ta med ryssarna när det är fortsatt krig. Det är samma situation som när vi stängde av dem. Jag ser ingen anledning att ta med dem, säger Maja Dahlqvist.

220311 Maja Dahlqvist of Sweden competes in the women’s Cross Country Skiing Sprint quarter final during the FIS Cross-Country World Cup on March 11, 2022 in Falun. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Båda två är beredda att bojkotta VM i Planica, om Fis skulle välkomna tillbaka åkare från Ryssland och Belarus.

– Ja, absolut det är så jag tycker de flesta resonerar just nu. Detta är någonting som är större än sporten. Sedan kommer det, när man står där på plats, bli ett beslut att ta. Som det är nu är det självklart med bojkott, säger Maja Dahlqvist till TT.