Är det här den grisigaste slutspelsserie som någonsin har spelats?

Är det här den grisigaste slutspelsserie som någonsin har spelats?

Det finns normalgriniga slutspelsserier, sedan finns det grisiga slutspelsserier och sedan finns det finalserien mellan Luleå och Frölunda 1996. Många matcher bestod till större delen av slashingar, slagsmål, efterslängar, munhuggande och handskar i ansiktet. Sådant finns inte kvar i dagens hockey, och visst kan vi ibland sakna den där regeltolkningen då man tillät lite mer?

För chansen att vi ska få uppleva en slutspelsserie som den mellan Luleå och Frölunda är minimal. Den beskrivs som den mest brutala och grinigaste finalserien i SHL:s historia, och med spelare som Thomas Berglund, Stefan Jonsson och Christian Ruuttu på planen kanske det inte var så konstigt.
Luleå vann första finalen med chocksiffrorna 7-1, Frölunda svarade med en 6-2-seger i en stundtals brutal match där delades ut 52 utvisningsminuter. Både Frölundas Petteri Nummelin (hjärnskakning) och Luleås Mikael Lindholm tvingades utgå. Lindholm var dock tillbaka i match tre och gjorde både det första och sista målet i match som Luleå vann med 3-2.

I match 4 hamnade Frölundas hatobjekt nummer ett, Tomas Holmström, i fokus. Frölundaspelarna kunde inte undgå att dela ut tjuvnyp på retstickan Holmström, vilket resulterade i flera utvisningar och Luleå kunde göra både 1-0 och 2-0 i spel fem mot tre. Till slut vann Luleå med 3-2 och för första gången någonsin hamnade SM-guldet i Norrbotten. Och vilket vinnarlag de hade. Passningsgeniet Stefan ”Skuggan” Nilsson, målvakten Jarmo Myllys, Tomas Holmström, Jan Mertzig, Roger Åkerström, Mattias Öhlund, Johan Strömwall, Jiri Kucera – man kan fortsätta hur länge som helst.
Det är lätt att första varför hela Norrbotten tog det här laget till sitt hjärta.
Sedan var det förstås Thomas Berglund, som med sitt hjärta och småfula spelstil på något sätt karaktäriserar Luleås guldlag. Vid ställningen 3-2 i den avgörande matchen var det tekning i egen zon med två sekunder kvar. Berglund tog tekning med blodig tröja (förstås) och han dök rakt ner med huvudet före och blockerade pucken med ansiktet. Hjälte!

 
Gilla Sportbibeln om du vill få fler SHL-artiklar i ditt flöde.

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter
TAGS:
Dela på facebook