Tvärvändningen: Roger Federer till motattack – efter Greta Thunbergs ilska: ”Jag kan inte göra det…”

Greta Thunberg har visat tydlig ilska mot Roger Federers sponsorsamarbete.
Nu slår tennislegendaren tillbaka efter kritiken.
– Jag kan inte ta ansvar för allt, säger schweizaren till tidningen Tages Anzeiger.

Nyligen stormades Credit Suisse huvudkontor i Schweiz av ett gäng miljöaktivister. Och även Greta Thunberg har engagerat sig i motståndet mot jätteföretaget som investerat stora miljardsummor i fossila bränslen.

Federer slår tillbaka

Även Roger Federer har blivit indragen i den infekterade debatten på grund av att Credit Suisse är en av hans stora sponsorer. Nu talar tennislegendaren ut om kritikstormen mot honom.

Greta Thunberg
190121 Greta Thunberg delar ut pris till Årets Ledare under Idrottsgalan den 21 januari 2019 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Federer berättar i en ärlig intervju med tidningen Tages Anzeiger att han känner sig orättvist behandlad.
– Det känns ibland som att mitt namn missbrukas i sådana här sammanhang. Om jag hjälper en person, så får jag ändå kritik för att jag inte hjälper flera. Jag har kommit till en punkt där jag måste tänka mig för noggrant innan jag väljer att göra något, säger 38-åringen i intervjun.

Efter Gretas ilska

Schweizaren anser att han inte kan hjälpa alla och ta ansvar för allt.
– Jag måste samtidigt lära mig att blunda för kritik, för jag kan inte vara överallt och jag kan inte göra allt. Jag är också pappa och en tennisspelare. Visst, jag är en person som kan göra skillnad bara genom att greppa tag i mikrofonen och prata om saker, men jag kan inte ta ansvar för allt, säger Federer till tidningen.

Roger Federer
160704 Tennis, Wimbledon, Dag 8: Roger Federer (SUI) during the fourth round of Gentlemen’s Singles at Centre Court. The Championships 2016 at The All England Lawn Tennis Club, Wimbledon. Monday 04/07/2016. Foto: Joel Marklund / AELTC / BILDBYRÅN / Kod JM

För några veckor sedan uttalade sig Federer också om kritiken från Greta och andra miljöaktivister. Och då lät det ändå annorlunda.
– Jag har stor respekt och beundran för den unga miljörörelsen, och jag är tacksam mot unga klimataktivister för att de pushar oss alla att fundera över vårt beteende och jobba på innovativa lösningar. Vi är skyldiga dem och oss själva att lyssna, sa han då.

LÄS MER: Roger Federers oväntade ilska – efter bilden på Greta Thunberg